Alcoholvrije bubbels, een gedicht van stadsdichter Zoë van de Kerkhof en veel tijd voor ontmoetingen. En de aftrap van Leiden Nationale Onderwijsstad was overal in de stad mee te beleven via een live-stream. Onder het motto ‘samen er dwars door heen’ wil Leiden dit jaar inzetten op kansen bieden en samenwerken en vooral op de leraar.
Leiden Education Fieldlab, een Leidse netwerkorganisatie voor het onderwijs, is de drijvende kracht achter dit jaar. Programmaleider Hieke Colen-van Til riep iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt op om mee te werken, hun evenementen op de agenda te zetten. “Stel daarbij drie vragen: waarom willen we juist dit evenement laten zien, wat gaan we er aan hebben en hoe kunnen we het verder brengen.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi bij opening Leiden Nationale Onderwijsstad.
Wethouder Abdelhaq Jermoumi (kansengelijkheid, jeugd en onderwijs) ziet in Leiden al veel mooie initiatieven en samenwerkingen. “De gemeente is trots dat Leiden deze titel heeft. We hebben hier alles. Van de voorschool, basisonderwijs, middelbaar onderwijs, mbo, hbo en universiteit. En ook nog een heleboel musea en culturele instellingen.”
Aandacht
De voorgenomen bezuinigingen vanuit het rijk baren Jermoumi wel zorgen. “We hebben samen met onderwijsinstellingen gestreden tegen deze bezuinigingen, mijn oud-collega Fleur Spijker heeft er heel hard aan gewerkt. Wij blijven benadrukken dat aandacht voor onderwijs, en ook voor de leraren, heel belangrijk is en dat gaan we dit jaar laten zien.”
Er is in Leiden kritiek op het parkeerbeleid van de gemeente dat ook leraren de stad uit zou jagen. “Kom naar ons toe”, zegt Jermoumi. “Er zijn mogelijkheden en maatwerkoplossingen. We hebben het aantal parkeervergunningen dat scholen kunnen delen met hun werknemers uitgebreid. Maar we zijn ook een zeer dichtbevolkte stad, de tweede van Nederland, er is geen parkeerplek voor iedere auto. Maar we zorgen ook voor alternatieven zoals goed openbaar vervoer.”
Innovatie
Leiden kreeg de titel van Nationale Onderwijsstad van de Stichting Nationale Onderwijsweek. “Het accent ligt altijd op de eerste week van oktober, waarin ook de Nacht van de Leraar valt”, zegt Bart van den Heuvel van de Stichting Nationale Onderwijsweek. “Maar je ziet dat het altijd doorsijpelt. Leiden kiest ervoor om heel 2025 Nationale Onderwijsstad te zijn. Een innovatie en daar zijn we altijd voor.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Bart van den Heuvel van de Nationale Onderwijsweek bij opening Leiden Nationale Onderwijsstad.
Stadsdichter Zoë van de Kerkhof droeg een gedicht voor, een ode aan Leiden, Stad van Ontdekkingen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907