De documentaire over de verplaatsing van een ‘smart building’ van diergaarde Blijdorp in Rotterdam naar het circulaire proeftuinproject The Field in Leiden laat zien hoe met circulair bouwen een duurzame toekomst kan worden vormgeven.
Op 28 januari 2025 opent bioscoop Trianon zijn deuren voor de première van die documentaire die de naam ‘Het gebouw dat verhuisde’ kreeg. Daarna volgt een panelgesprek met experts uit het vakgebied. De documentaire is een initiatief van The Field in samenwerking met Holland Park Media.
Nieuw leven
De documentaire vertelt een uniek verhaal over een modulair gebouw dat volledig circulair werd ontworpen. Aniek Langendijk, projectmanager van The Field, vertelt over het bijzondere proces dat vorig jaar werd uitgevoerd. “Dit huisje is modulair opgebouwd. Dat betekent dat het eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden en ergens anders opnieuw opgebouwd kan worden. Dat wilden we in de praktijk testen en het is ons gelukt. Nu staat het huisje hier al een jaar en doet het dienst als proeftuin voor innovaties.”
In de documentaire worden niet alleen de technische aspecten van circulair bouwen belicht, maar ook de mensen en verhalen erachter. Van aannemers tot stadshistorici. De film laat zien hoe verschillende perspectieven samenkomen om een duurzamere wereld te creëren. “Het is fascinerend om te zien wat er allemaal komt kijken bij het demonteren en verplaatsen van een gebouw. Voor het grote publiek is het een kans om te begrijpen hoe circulair bouwen in de praktijk werkt”, aldus Langendijk.
Projectmanager Aniek Langendijk van The Field vertelt over de themabijeenkomst op 28 januari in Trianon.
Panelgesprek
Na de documentaire vindt er een panelgesprek plaats over de toekomst van circulair bouwen. Tijdens die discussie voeren experts als Dennis Wijnands van IDDS, specialist in circulair slopen, en Johan Mellegers van Dutch Windwheel het woord. Mellegers, initiatiefnemer van het verplaatste gebouw, deelt hoe innovaties het mogelijk maken om circulair bouwen steeds verder te ontwikkelen.
Langendijk licht toe hoe The Field nu dient als platform voor studenten en ondernemers om nieuwe ideeën uit te werken. “Twee studenten van mboRijnland hebben bijvoorbeeld een zelfvoorzienende groenwand ontworpen. Door sensoren weten de planten precies wanneer ze water nodig hebben, waardoor er slim en duurzaam gebruik wordt gemaakt van technologie. En op dit moment werkt een student van de Universiteit Leiden aan een waterstofbatterij om het huisje volledig off-grid te maken.”
“Met dit soort projecten hopen we mensen te inspireren”, zegt Langendijk. “Het is niet alleen interessant om te zien hoe een gebouw wordt verplaatst, maar ook hoe je materialen keer op keer kunt hergebruiken. Dit is de toekomst van bouwen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907