Nu is het nog niet veel meer dan een stapel hout, maar over enkele weken moet er een huis van de toekomst staan. (Foto's : Chris de Waard).

Leiden krijgt 'Huis van de Toekomst' bij Centraal Station

Naast The Field, de duurzame inspiratieplek langs het spoor bij Leiden Centraal, wordt de komende weken een model in elkaar gezet van een element van de Dutch Windwheel. Het gaat om een voorbeeld van een ‘smart building as a service’ zoals de Rotterdamse ontwikkelaars het noemen.

Het gebouwtje stond de afgelopen jaren achter het bizonverblijf van Diergaarde Blijdorp, waar het uiteindelijk niet goed tot zijn recht is gekomen. Enerzijds omdat het binnen de hekken van de dierentuin stond en daarmee niet erg toegankelijk was voor het publiek, en anderzijds omdat de initiatiefnemers de pech hadden dat kort na plaatsing de coronapandemie uitbrak en bezoek lange tijd helemaal niet kon.

In Leiden krijgt het gebouwtje een plek links van de Joop Walenkamptunnel. Het model fungeert ook in Leiden als testopstelling voor verdere ontwikkeling van toegepaste slimme producten. In de ruimte worden allerlei innovatieve duurzaamheidshoogstandjes gepresenteerd en dat moet ook de bouwers inspireren die de komende jaren aan de slag gaan met de verdere ontwikkeling van het Leidse stationsgebied.

Aniek Langendijk vertelt hoe de komende weken een smart building in elkaar wordt gezet op het terrein van The Field.

Leiden
Ook in Leiden wordt het ‘smart building’ de komende jaren dus vooral gebruikt ter inspiratie. Niet alleen om ontwikkelaars te prikkelen om zich maximaal in te zetten voor innovatieve en duurzame gebouwen in het gebied, maar bijvoorbeeld ook voor leerlingen van mboRijnland. “Die kunnen hier dan les krijgen in een bijzondere omgeving in plaats van in een gewoon klaslokaal”, vertelt Langendijk.

De plek binnen de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’ past daar goed bij volgens directeur Bastiaan de Roo van projectmanager Aniek Langendijk van PLNT. Dat Leidse Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap nam het initiatief om de mock-up naar Leiden te halen.

Het gebouwtje is onderdeel van de Dutch Windwheel. Een duurzaam en innovatief concept dat al in 2015 door een Rotterdam’s consortium werd gepresenteerd als nieuwe publiekstrekker voor de Maasstad. Zie bovenstaande impressie.

Tot realisatie is het in Rotterdam tot nu toe niet gekomen, maar met het plan probeert The Dutch Windwheel Corporation, opgericht door DoepelStrijkers, BLOC en Meysters, op allerlei plekken in de wereld de geesten rijp te maken voor gebouwen die letterlijk en figuurlijk dragers van technische en technologische innovaties zijn.

Mock-up
De mock-up is 7,5 bij 7,5 meter en is gerealiseerd met een biobased, flexibel houten bouwsysteem. In de vloeropbouw zijn installaties flexibel geïntegreerd in een ondervloersysteem met een papieren honingraatstructuur. Ook is er een circulair watersysteem met groenvoorziening in een klimaatzone gekoppeld aan een helofytenfilter. De komende weken wordt het smart building op het terrein van The Field in elkaar gezet en vervolgens in gebruik genomen.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Knoop Leiden Centraal


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×