Lakenvelders in de Boterhuispolder. (Foto: Chris de Waard)

Doek lijkt te vallen voor boerderijen in Boterhuispolder en Kagerzoom

De Lakenvelder Boerderij in de Boterhuispolder aan de Zijldijk moet per direct stoppen. Die noodkreet komt van de eigenaren Fernand de Willigen en Meta Knol.

“Afgelopen woensdag ontvingen we van gemeente Teylingen het bericht dat onze 36 hectare pachtgrond aan een andere boer vergeven is. Op de resterende 5 hectare is natuurlijk geen plaats voor onze 75 Lakenvelders, die bovendien komende maanden nog 15 kalfjes op de wereld zetten. Per 1 maart gaat het nieuwe contract al in. Dat betekent dat onze koeien dit jaar dus niet de wei in gaan, maar in de vrachtwagen. We kunnen het zelf eigenlijk nog steeds niet geloven.”

Bij de openbare aanbesteding heeft de gemeente Teylingen gekozen voor de hoogste bieder. “Daarmee torpedeert de gemeente ook het toekomstgerichte duurzame gebiedsinitiatief ‘Land van Wei & Water’ waar we met de collega’s in de Boterhuispolder en de Zwanburgerpolder afgelopen jaren hard aan gewerkt hebben. Bij dit proces zijn ook provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap én de gemeente Teylingen betrokken. Zonder onze gronden is het project niet uitvoerbaar. Des te onbegrijpelijker dat de gemeente de biedingen van ons en de Stichting Wei & Water niet hebben gehonoreerd, maar gekozen hebben voor een kortetermijnwinst van 20.000 euro extra pacht per jaar”, meldt De Willigen.

De veehouders gaan nog wel in bezwaar tegen de beslissing om de grond aan een ander de gunnen. Volgens De Willigen is de situatie mede het gevolg van een enorme vertraging aan de zijde van de gemeente. “Het lopende pachtcontract verliep op 31 december 2024. De uiterste inschrijvingsdatum in het wettelijk verplichte aanbestedingstraject was 30 oktober 2024. Pas op 29 januari 2025 kregen de inschrijvers de beslissing van de gemeente te horen.”

De beslissing van de gemeente Teylingen raakt niet alleen de Lakenvelder Boerderij, maar heeft ook vergaande impact op twee andere boeren die in het gebied actief zijn met hun extensieve natuurvriendelijke veehouderij en zuivelproductie. Boer en kaasmaker Joost van Schie bijvoorbeeld, van boerderij de Eenzaamheid. Hij werkt daar aan de transitie naar een regeneratieve bedrijfsvoering en timmert aan de weg met het bekende winkelconcept OOGST, dat de markt voor producten van deze boeren vergroot. In Leiden heeft OOGST een winkel aan de Hogewoerd. Ook Boerderij Boterhuys wordt getroffen. De Blije Koe Zuivel van de familie Mul is inmiddels een begrip bij bewuste consumenten en binnen de sector.

Blaarkoppen
Een vierde boerderij die de dupe wordt van de opnieuw uitgegeven gronden is de Warmondse Sophiahoeve van de familie Warmerdam. “In het drukbezochte recreatiegebied Kagerzoom zullen de komende zes jaar geen blaarkoppen in de weilanden te zien zijn. De gemeente Teylingen heeft besloten om de laatste hectares landbouwgrond in de eeuwenoude polder niet meer aan de Warmondse Sophiahoeve te gunnen. Het is zelfs onduidelijk of er überhaupt nog koeien zullen grazen”, laat Theo Warmerdam weten.

Blaarkoppen in Kagerzoom. (Foto: Sophiahoeve)

Minstens dertig jaar liepen er in het weideseizoen blaarkoppen van de familie Warmerdam. De Sophiahoeve is een van de weinige bedrijven met dit bedreigde ras, dat historisch nauw verbonden is met de productie van Leidse kaas.

Advertentie

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×