Raadsleden van de gemeente Teylingen zijn zondagmiddag op uitnodiging van de getroffen boeren gaan kijken in de Boterhuispolder. Daar kregen ze uitleg over de gevolgen van het verlies aan land voor de boerenbedrijven. Die raakten in een aanbesteding van de gemeente Teylingen zoveel land kwijt dat ze noodgedwongen moeten stoppen of inkrimpen.
De gemeente Teylingen heeft vorig najaar de uitgifte van 53 hectare agrarische grond in gang gezet via een openbare aanbesteding. Het ging om vijf kavels. Twee daarvan zijn door de huidige pachters verworven, maar dat geldt niet voor het grootste deel van de gronden die werden gepacht door de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder. Die verloor 36 hectare pachtgrond aan een andere boer. Op de resterende 5 hectare is geen plaats voor de 75 Lakenvelders. In Kagerzoom speelt iets soortgelijks voor de Sophiahoeve van de familie Warmerdam. Als de gunning in stand blijft verdwijnen daar de Blaarkoppen.
Noodsignaal
Inmiddels hebben verschillende politieke partijen in Teylingen het college vragen gesteld over de manier waarop de gunning van de pacht van de graslanden is verlopen. De factie van het CDA Teylingen reageert bijvoorbeeld op een noodsignaal van de Stichting Wei en Water, waarin de verschillende boerenbedrijven samenwerken aan natuurbeheer, natuurinclusief boeren, ambachtelijke zuivelbereiding en het bieden van educatie- en recreatiemogelijkheden in de Boterhuispolder.
Bestaansrecht
Het CDA wil van het college weten of dat zich bewust was van de gevolgen voor de huidige pachters als de graslanden bij de gunning aan een andere partij zouden worden gegund. “Het bestaansrecht van de huidige boer komt ernstig in het geding”, schrijft raadslid Theo van den Nouland. “In hoeverre is het behoud van het bestaansrecht van de huidige pachter onderdeel geweest van de gunning en is maatschappelijk duurzaam boeren en ruimte bieden aan weidevogels ondergeschikt geweest aan de pachtprijs bij de gunning.”
Stikstofreductie
De gronden gaan volgens het CDA nu naar een traditionele boer met een mestoverschot. “Is het college er zich van bewust dat het mogelijk is dat het mestoverschot over de graslanden wordt uitgereden, terwijl stikstofreductie juist hoog op de agenda staat.” De partij stelt verder dat het in strijd is met de eind 2024 door de Teylingse gemeenteraad aangenomen omgevingsvisie, waarin juist ruim baan wordt gemaakt voor biodiversiteit en weidevogels. “De duurzame ontwikkeling van de graslanden in de Boterhuispolder wordt door deze nieuwe gunning stopgezet.”
Ook de VVD Teylingen is inmiddels in de pen geklommen. “Recent hebben de huidige pachters van twee gebieden vernomen dat zij geen gebruik meer kunnen maken van de gronden”, schrijft VVD-raadslid Stefanie de Voogd naar aanleiding van de aanbestedingsprocedure van agrarische gronden in de Boterhuispolder, de Broekpolder, bij de Leidsevaart en in de Roodemolenpolder.
Pachtprijs
Namens haar fractie vraagt ze om een nadere toelichting op de voorwaarden die de gemeente Teylingen heeft gesteld aan de aanbesteding. Het gaat daarbij om zaken als de instandhouding en verbetering van het leefgebied van weidevogels en over duurzaam grondgebruik. De VVD wil niet alleen weten welke voorwaarden er precies zijn gesteld, maar ook op basis van welk gemeentelijk vastgesteld beleid. Ook wil de VVD weten hoe de weging van de factoren die deel uitmaakten van de aanbesteding heeft plaatsgevonden. De Voogd: “Specifiek willen we weten hoe is gekeken naar de hoogte van de pachtprijs in relatie tot de duurzame en biodiverse ontwikkeling van de gronden.”
Ook Sleutelstad heeft de gemeente Teylingen gevraagd naar de onderbouwing van de uitkomst van de gunning. Daarbij zijn ook alle onderliggende stukken opgevraagd met een beroep op de wet open overheid.
Duurzaamheid Leiderdorp Maatschappij Regio Boterhuispolder KagerzoomSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907