Leiderdorpers willen best van het aardgas af, maar maken zich nog zorgen over de betaalbaarheid van alternatieve warmtebronnen, zoals collectieve warmtenetten en warmtepompen. Dat is een belangrijke conclusie uit het onderzoek dat de gemeente Leiderdorp in het najaar van 2024 liet doen onder inwoners.
In de eerste week van september 2024 viel bij 8.500 inwoners van Leiderdorp een uitnodiging voor het onderzoek op de mat. In totaal hebben 1.659 inwoners deelgenomen aan het onderzoek dat is uitgevoerd door Ipsos I&O.
Warmtepomp
Uit het onderzoek blijkt dat in Leiderdorp de helft van de inwoners met de kennis van nu zou kiezen, of al heeft gekozen, voor een individuele warmtepomp. Keuzevrijheid, bijvoorbeeld om van leverancier te veranderen, is daar een belangrijke reden voor. Het zijn vooral eigenaren van koopwoningen die deze keuze maken.
De andere helft ziet meer in een collectief warmtenet. Als reden geeft deze groep veelal aan dat men de aanschaf van een warmtepomp te duur vindt. De kosten van collectieve warmtenetten baren overigens óók zorgen. Inwoners vinden het belangrijk dat ze zelf grip kunnen houden op de maandelijkse kosten. Dat met een warmtenet de keuzevrijheid verdwijnt om te kunnen wisselen van leverancier wordt dan ook als zorg genoemd.
Warmtetransitie
De gemeente heeft de inwoners via het draagvlakonderzoek naar hun mening gevraagd, zodat daar de komende jaren zoveel mogelijk rekening mee kan worden gehouden bij belangrijke keuzes in de warmtetransitie. “Uit het onderzoek blijkt dat inwoners het belangrijk vinden dat de gemeente aan de slag is met de warmtetransitie én dat mensen zich zelf ook verantwoordelijk voelen. Dat is heel positief”, vindt wethouder Gebke van Gaal. “De betaalbaarheid van alternatieven is het grootste zorgpunt van mensen. Daarom ondersteunt Leiderdorp de recente oproep van ruim honderd gemeenten en organisaties aan de Rijksoverheid om collectieve warmtenetten aantrekkelijker te maken voor burgers. Het moet betaalbaarder en begrijpelijker.”
De kosten blijken ook het belangrijkste punt te zijn als het gaat om de informatiebehoefte van Leiderdorpers. Inwoners willen vooral advies op maat voor de eigen woonsituatie en informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden. Een groep onafhankelijke en vrijwillige energiecoaches helpt daar gratis bij. Een huisbezoek is simpel ingepland door een e-mail te sturen naar: info@goedleiderdorp.nl. Voor meer informatie over verduurzamen heeft de gemeente Leiderdorp al in 2017 de website www.goedleiderdorp.nl gelanceerd.
Duurzaamheid Leiderdorp MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907