De gemeenteraad van Teylingen houdt woensdag een extra raadsvergadering om de aanbesteding van pachtgronden in Warmond te bespreken. Raadsleden van alle fracties hebben inmiddels vragen gesteld over de aanbesteding en voorlopige gunning.
De vergadering begint woensdagavond om 19.00 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum Voorhout. Geïnteresseerden kunnen de vergadering bijwonen of online te volgen via www.raadteylingen.nl.
Leiderdorp
Niet alleen vanuit Teylingen zelf, maar ook uit de rest van de regio zijn talloze reacties bij de raadsleden binnengekomen. Daaronder ook een steunbetuiging van de Leiderdorpse gemeenteraad. “Beste buren”, zo begint de Leiderdorpse brief aan de gemeenteraad van Teylingen. “De gemeenten Leiderdorp en Teylingen delen de verantwoordelijkheid voor de Boterhuispolder…
Veel Leiderdorpers genieten van deze polder door de recreatiemogelijkheden en de natuur. Veel mensen uit de regio weten de weg te vinden naar de innovatieve biologische producten van de boeren. Als gemeenteraad van Leiderdorp zijn we dan ook bijzonder teleurgesteld en bezorgd over de keuze die het college van Teylingen nu lijkt te maken met dit pachtproces.” Leiderdorp is bang dat niet alleen de Lakenvelder Boerderij slachtoffer wordt van de aanbesteding, waarbij de agrarische gronden vooralsnog aan een boer even verderop zijn gegund. “Dat geldt voor elke boer in het gebied die een lange termijn investering in toekomstgericht boeren wil doen.”
Langjarige afspraken
D66 Leiderdorp heeft ook vragen aan het eigen college gesteld. Fractievoorzitter Mieke van Ulden wil weten of er overleg is geweest over de aanbesteding van de pachtgronden tussen Leiderdorp en Teylingen en wil dat er langjarige afspraken gemaakt gaan worden met alle partijen in de polder over het natuurvriendelijk beheren van het gebied. De partij vreest ook voor de gevolgen voor biodiversiteit en milieukwaliteit van de wisseling van pachter voor het Leiderdorpse deel van de Boterhuispolder.
De PvdA-GroenLinks en het CDA in Leiderdorp hebben soortgelijke vragen gesteld. Die partijen willen bovendien weten of zo’n verplichte aanbesteding ook kan gaan spelen in het Leiderdorpse deel van de polder.
Oostvlietpolder
Overigens geeft ook Leiden agrarische grond uit in erfpacht. Het gaat daarbij om percelen in de Oostvlietpolder die aan het Zuid Hollands Landschap worden verpacht. “De huurovereenkomst met Zuid-Hollands Landschap loopt tot 2030. In het Beleidsakkoord ‘Samen leven in Leiden’ is besloten dat de natuurwaarden in de Oostvlietpolder centraal staan en blijvend beschermd zullen worden”, zo laat de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Ashley North weten.
Land van Ons
Naast de politiek laten ook inwoners van zich horen. Zowel individueel als georganiseerd. Zo vraagt burgerinitiatief ‘Land van Ons’ de gemeente Teylingen het besluit te herzien. “Door deze gunning dreigt onderzoek naar mogelijkheden voor de landbouw en toekomst in het veenweidegebied te mislukken. Investeringen in het gebied en biodiversiteitsherstel worden bedreigd.” Land van Ons heeft al 350 hectare boerenland in eigendom en is eigenaar van de Vrouw Venne Polder van 32 hectare naast de Boterhuispolder.
Petitie
Een petitie aan de gemeente Teylingen om het besluit te heroverwegen werd de afgelopen week meer dan 11.000 keer ondertekend. Het verzoek is om een langetermijnvisie op te stellen waarin duurzaamheid en maatschappelijke waarden zoals biodiversiteit, grondwaterkwaliteit, lokaal welzijn en sociale cohesie voorop staan. “Dat moet boven kort termijn economisch belang gaan.”
Cowfunding
Een inzamelingsactie waarmee de Stichting Wei & Water, waarin de vier natuurboeren in het gebied samenwerken, werd zondagmiddag online gezet. Doel was om 20.000 euro op te halen om de kosten voor juridisch advies te dekken. Na enkele uren was er al 10.000 euro opgehaald en in de loop van de avond werd het doelbedrag al overschreden. Inmiddels staat te teller maandagmiddag al op meer dan 28.000 euro.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907