In een laatste poging om het Glas-in-Beton kunstwerk te redden dat tot voor kort deel uitmaakte van het gebouw Stationsplein 107 dat momenteel wordt gesloopt, biedt de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) nu ook de mogelijkheid aan om een van de ramen van het kunstwerk te adopteren.
“Bedrijven en grote donateurs kunnen vanaf ongeveer 800,00 à 1.000,00 euro een raam naar keuze adopteren”, meldt Oud Leiden in een extra editie van de nieuwsbrief van de organisatie. “Hoe hoger het bedrag, hoe groter het raam.”
De glas-in-betonwand is circa 7,30 meter breed en 17,47 meter hoog en ca 26 millimeter dik. Het betonprofiel heeft 126 grote rechthoekige openingen van verschillende afmetingen. “Van de 126 ramen, bestaan er 31 uit transparant glas. Dit betekent dat er 95 ramen beschikbaar zijn voor adoptie.”
Een raam van Glas-in-Beton adopteren kan vanaf 800,00 euro.
Herplaatsing
Iedereen die een raam adopteert draagt bij aan het behoud van het iconische kunstwerk, waarvoor inmiddels een concreet plan is uitgewerkt voor herplaatsing in de nieuwbouw bij het Stationsplein. “Donateurs krijgen een certificaat met afbeelding, exacte maten en positie van het raam.” De adoptie is wel symbolisch. De donateurs worden geen eigenaar van het raam. “U blijft nauw betrokken bij de herplaatsing uw naam wordt (indien gewenst) vermeld op een namenwand bij het kunstwerk en bij de verdere reddingsactie.”
Driehonderdduizend
De crowdfunding voor het redden van het kunstwerk loopt ook nog steeds. Daarmee wordt geprobeerd een ton van de benodigde driehonderdduizend euro op te halen. Voor de resterende 200.000 euro wordt een beroep gedaan op sponsoren en fondsen. Momenteel nadert de teller van de publieksactie de 10.000 euro.
Het geld is nodig voor de reconstructie van het kunstwerk uit 1966 van Jan Meine Jansen. De gemeente Leiden is bereid om het kunstwerk op te nemen in de nieuwbouw in het Morspoortgebied. Architect Allard Meine Jansen, kleinzoon van de kunstenaar, heeft een ontwerp gemaakt voor de herplaatsing van het kunstwerk. De ramen zullen dan een nieuw betonnen frame krijgen.
Parkeergarage
Omdat dit kunstwerk hoger is dan de nieuwbouw waar het een plek kan krijgen, komt een deel van het kunstwerk in de ondergrondse parkeergarage. “Het kunstwerk inkorten is geen optie, aangezien de compositie dan verstoord wordt”, zegt Wolter Meine Jansen. De zoon van de kunstenaar bedacht deze oplossing.
Allard Meine Jansen: “Wie straks vanuit de garage het trappenhuis beklimt, zal verrast worden door de vele verschillende kleuren. Door het kunstwerk op een hoek aan de zuidzijde van de nieuwbouw te zetten, zal de zon er doorheen schijnen.”
Lakenhal
Bij Museum de Lakenhal wordt op 2 maart een college over het monumentale werk van Jan Meine Jansen gehouden. De kunstenaar liet zich in 1966 voor zijn kunstwerk inspireren door kunstbeweging De Stijl en Theo van Doesburg. De 21 ontwerptekeningen – plus de mal van het trappenhuis – bevinden zich in de collectie van Museum De Lakenhal. Mede vanwege de kwetsbaarheid van de tekeningen zijn deze maar zelden in het openbaar te zien.
Wederopbouwkunst
In dit ‘College op Zondag’ duiken De Lakenhal en HVOL dieper in dit monumentale werk. Dat gebeurt samen met kunst- en architectuurhistoricus Yteke Spoelstra die gespecialiseerd is in wederopbouwkunst en een omvangrijk onderzoeksrapport over ‘Glas-in-Beton’ schreef. Zij zal dieper ingaan op dit type kunst, het oeuvre van Meine Jansen en de betekenis van ‘Glas-in-Beton’ daarin. Ook komen zoon Wolter Meine Jansen en kleinzoon Allard Meine Jansen aan het woord. Allard Meine Jansen zal tijdens dit college dieper ingaan op de mogelijkheden en aspecten van de reconstructie in de nieuwbouw.
Het College op Zondag is op zondag 2 maart van 11.00 tot 12.30 uur in het Auditorium van Museum De Lakenhal. De entree bedraagt vijf euro.
Cultuur Leiden Maatschappij Kunstwerk Glas-in-BetonSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907