Sinds particuliere verhuurders meer huizen afstoten dan aankopen, is het aantal intimidatiezaken dat te maken heeft met huisuitzetting van huurders verdubbeld. Ook bedreigingen nemen toe, ziet het huurteam van de gemeente Leiden. Of er daadwerkelijk een verband is met nieuwe wetgeving durft men daar nog niet te zeggen. Tegelijkertijd heeft het meldpunt van de gemeente in een jaar tijd nog tot geen enkele handhavingszaak geleid.
Vorige week bleek uit een rapport van Kamernet dat het aanbod van particulier verhuurde studentenwoningen via dat platform in een jaar tijd met dertig procent is afgenomen. Verhuurders stoten hun vastgoed af en een woning die verkocht wordt zonder huurders is vaak meer waard dan met huurders. En dus proberen verhuurders die hun panden verkopen soms van hun huurders af te komen.
Bedreigingen
Onaangekondigde bezoeken, bedreigingen of plotseling een nieuwe overlast gevende huisgenoot. Het zijn allemaal beproefde methodes waar sommige verhuurders naar grijpen om huurders weg te pesten. Studenten die met dit soort praktijken te maken hebben, spreken zich er liever niet over uit in de media. Uit angst dat de relatie met hun verhuurder daardoor verslechtert.
Intimidatie
Carmen Norder, coördinator van het huurteam van Steenvlinder waar de gemeente Leiden mee samenwerkt, komt dit soort zaken dagelijks tegen in haar werk. “Een trend die we al wel langer zien, is dat er veel meer gevallen zijn van intimidatie die te maken hebben met huisuitzettingen.” Haar organisatie maakt zich ernstig zorgen over die ontwikkeling. “De laatste twee à drie jaar is het aantal juridische zaken dat we oppakken rond intimidatie met als doel om huurders weg te pesten zeker verdubbeld.” In Leiden zien de cijfers er wat beter uit, daar ging het in 2024 om drie meldingen van intimidatie voor verhuurders.
Meldpunt
Sinds begin 2024 heeft de gemeente Leiden een eigen meldpunt voor ongewenst verhuurdersgedrag. Ook daar komen signalen binnen van huurdersintimidatie. “In de loop van 2024 is het meldpunt steeds beter vindbaar geworden voor huurders. Hierdoor is er richting het einde van het jaar een lichte toename te zien in het aantal meldingen”, meldt een woordvoerder. Bij het meldpunt zijn vorig jaar zestien meldingen binnengekomen, waarvan er acht specifiek betrekking hadden op huurdersintimidatie. Het heeft alleen nog niet tot handhavingszaken geleid.
Norder merkt dat er veel media-aandacht voor de nieuwe huurregels is, maar vindt het nog te vroeg om de huidige trend direct daaraan te verbinden. “Er bestaat nog geen jurisprudentie over dit soort zaken. Juridisch medewerkers zijn dan ook zoekende, doordat er nog geen rechtelijke uitspraken gedaan zijn.” Wat ze ook merkt is dat de verhuurders vaker een advocaat meenemen om het onderste uit de kan te halen. “Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de nieuwe wetten geen consequenties voor ze hebben.”
Klem
Bestuursrechtadvocaat Ronald Mans en huurrechtadvocaat Jeroen Groenewoud zien aan de andere kant dat verhuurders klem komen te zitten tussen de nieuwe regels en het huurrecht. Mans: “Het is wachten op de eerste bestuursrechter die zegt dat de overheid geen maatregelen mag nemen zonder rekening te houden met de nieuwe huurwetgeving.”
Hij geeft een voorbeeld: “Een deel van de verhuurders die op 1 juli pas wakker worden door een bestuurlijke dwangsom en alsnog de omzettingsvergunning willen gaan regelen, zal waarschijnlijk niet onder de handhaving uitkomen. Als de gemeente dan zegt dat je het huurhuis moet opheffen, terwijl de huurders nog contracten hebben, zit je er als verhuurder tussen. Want die huurders genieten huurbescherming.”
Verhuurders komen dan volgens Mans klem te zitten tussen het civiel recht en het publiek recht. “Dan gaan ze naar een advocaat of grijpen naar andere middelen om van de huurders af te komen.” Groenewoud: “Of de verhuurder moet aan tafel met zijn huurders en proberen er zelf uit te komen, met meestal een vergoeding. Want koop breekt geen huur.”
n.b. In een eerdere versie van dit bericht stond dat het aantal gevallen van huurdersintimidatie was verdubbeld. Daaruit bleek niet dat het in Leiden beter gaat.
Dit artikel is tot stand gekomen met steun van het Leids Mediafonds
Economie Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907