Als gevolg van jarenlange productie en gebruik van Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn bodem en water in Nederland in meer of mindere mate verontreinigd door PFAS. Om een goed beeld te krijgen waar sprake is van PFAS-bodemverontreiniging heeft de provincie Zuid-Holland 1.600 locaties in beeld gebracht waar in het verleden mogelijk PFAS zijn gebruikt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten. De gemeente Leiden is hier niet in meegenomen. De Partij voor de Dieren in Leiden wil nu dat ook op Leids grondgebied onderzoek wordt gedaan.
“PFAS vormen een groep veelgebruikte en door de mens gefabriceerde stoffen die meer dan 4.700 chemische stoffen omvat. PFAS hopen zich geleidelijk op in het milieu en in het menselijk lichaam en zijn zo goed als niet afbreekbaar. Ze blijven dus voor altijd aanwezig in het milieu en in ons lichaam”, schrijft raadslid Laura Delver aan het Leidse college van burgemeester en wethouders.
Risicolocaties
PFAS kunnen ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken, zoals kanker, een verzwakt immuunsysteem en negatieve effecten op de ontwikkeling van ongeboren kinderen. De PvdD vindt het daarom van groot belang dat er ook op risicolocaties in Leiden grondig onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van PFAS . “De gemeente is dat ook verplicht”, stelt Delver wie ook wil weten hoe Leiden sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet invulling geeft aan de verantwoordelijkheid voor een schone en veilige bodem.
Op 90 van 1.600 onderzochte locaties wordt de kans op bodemverontreiniging als ‘zeer groot’ ingeschat. Als er PFAS worden aangetroffen, hoeft dat niet meteen een direct gevaar voor de volksgezondheid of het milieu op te leveren. Er wordt daarom vooral gekeken naar locaties waar de provincie verwacht dat het gebruik van PFAS mogelijk tot een risico kan leiden.
Dat is bijvoorbeeld bij moestuinen, woningen met een tuin, zwemplassen en drinkwatervoorzieningen. Ook brandweerkazernes en bijvoorbeeld bedrijven die kunststof vervaardigen, groothandels in blusschuim en bedrijven met een bedrijfsbrandweer vormen een extra risico op de aanwezigheid van PFAS in de bodem.
Leiden Maatschappij Regio PFASSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907