Het reguliere onderwijs is voor sommige kinderen en jongeren een te strakke mal. Voor Martijn Verkaar-Verheij en Ron van Klaveren reden om de Sleutelplaats op te richten. Een werkplaats in de Zeeheldenbuurt waar creativiteit tot wasdom kan komen. En deelnemers hun eigen route bepalen.
“We beginnen op woensdag, donderdag en vrijdag”, zegt Martijn Verkaar-Verheij. “Het moet allemaal nog groeien, we beginnen niet met een kant en klare werkplaats. Er is een hal, er zijn vrijwilligers en er is heel veel motivatie.” “De Sleutelplaats is een creatieve en technische werkplaats voor jongeren”, zegt Ron van Kalveren. “Jongeren die zich willen ontwikkelen door vooral te doen. En die niet in het huidige onderwijssysteem passen.”
Kennismakers in gesprek met Martijn Verkaar-Verheij en Ron van Klaveren van Sleutelplaats.
De wil om te willen ontwikkelen, is het uitgangspunt. “Het onderwijs is een strakke mal waar je allemaal doorheen moet”, zegt Verkaar. “En als je niet in die mal past, dan heb je een probleem. Want dan is er niet zoveel buiten die mal. Terwijl die kinderen zich wel degelijk willen ontwikkelen. En talenten hebben. Die kinderen willen wij heel graag een plek geven. Het moet niet uitmaken hoe oud je bent of wat je achtergrond is.”
Thuiszitters
De eerste deelnemers zijn er ook. “Het zijn voornamelijk thuiszitters”, zegt Van Klaveren. “Ik heb zelf een zoontje, die is twee jaar geleden uitgevallen in het onderwijs. Dan ga je in gesprek met zorg en onderwijs en dan kun je alleen terecht op zorgboerderijen, een soort dagbesteding. Maar geen plekken waar kinderen zich kunnen ontwikkelen. En daar is gewoon heel veel behoefte aan.”
De eerste stap is dat kinderen en jongeren binnenkomen. Dan mogen ze ook eerst een tijdje op de bank gaan hangen in de Sleutelplaats. “We stellen geen doelen aan de voorkant, maar we gaan wel naar doelen toewerken. We willen perspectief creëren. Het begint met een landingsfase, waarin we zeggen: ga nou eens even op die bank zitten. Veel van deze kinderen nemen ook schooltrauma’s met zich mee. Die moeten even landen om weer om zich heen te gaan kijken. Wat wil ik ? Wat vind ik interessant en leuk? Heel veel kinderen weten dat niet meer. We hebben ze met het onderwijssysteem redelijk verteld wat ze wel en niet leuk moeten vinden. Sommige kinderen weten echt niet meer wat ze wel leuk vinden.”
Nieuws
Maar de Sleutelplaats is geen vrijplaats. Op de bank hangen mag, maar dan wel zonder mobiele telefoon. “Die zijn hier niet welkom”, stellen Verkaar en Van Klaveren. Wie wel welkom zijn: meer enthousiaste vrijwilligers die de kinderen en jongeren willen helpen vaardigheden te leren. “Je gaat geen les geven, je hoeft geen lerarenervaring te hebben. Je moet bereid zijn om naast jongeren te gaan staan en samen iets nieuws te gaan leren.”
Sleutelplaats is voor iedereen van 7 tot 27 jaar en voor jongens en meisjes. Meer informatie over Sleutelplaats vind je op hun website.
Leiden Onderwijs Wetenschap Kennismakers
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907