Ondanks alle zorgen mag het college van Leiderdorp toch ruim driehonderdduizend euro steken in de deelname aan de Leidse Sleutelpas. Aangezien er nog veel onbekend is over de exacte invulling van de pas, heeft de raad strenge kaders opgesteld waarmee de wethouder aan de slag mag.
Met de Sleutelpas kunnen minima-huishoudens in Leiderdorp gratis of met korting meedoen aan allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport. Inwoners die niet aan de criteria voldoen kunnen de pas aanschaffen. De prijs is nog niet bekend.
Wethouder Herman Romeijn over de Leiderdorpse deelname aan de Sleutelpas van de gemeente Leiden.
Lef
Dat er nog veel onbekend is over de pas is niet voor niets. Slechts enkele weken geleden tekende de gemeente Leiden de overeenkomst om de pas verder uit te werken. Het exacte aanbod van de pas moet voor beide gemeenten nog concreet worden uitgewerkt. “Het is een beetje lef hebben om deze kans te pakken en te kijken hoe het uitpakt”, aldus wethouder Romeijn. Hij ziet de Sleutelpas als waardevolle toevoeging aan het Leiderdorpse armoedebeleid.
Motie
Dat de Sleutelpas op voldoende steun kon rekenen, wist men eigenlijk al na het Politiek Forum van vorige week. Toch wilden de meeste partijen nog meer zekerheid over de uitwerking van het project. Een 28 punten tellende motie van de D66 stelt strakke kaders voor de uitvoering van de Sleutelpas in Leiderdorp. “Het is misschien wel de langste motie ooit in deze raad”, merkte D66-raadslid Barendse op.
In de motie staat onder meer dat de pas in eerste instantie bedoeld is voor minima, niet mag concurreren met bestaande regelingen en dat de kosten binnen de gestelde grenzen moeten blijven. Daarnaast moet Leiderdorp altijd de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken. Wethouder Romeijn reageerde positief: “Het zijn duidelijke kaders waarmee ik aan de slag kan.” De motie werd aangenomen en zal worden meegenomen in de verdere uitwerking van de pas.
D66-raadslid Hester Barendse licht de langste motie toe die ooit in de Leiderdorpse raad werd ingediend.
Casus
Toch bleek nog niet de hele raad overtuigd. De VVD-fractie blijft fel tegen de invoering van de Sleutelpas. De partij vreest dat de verwachtingen te hoog zijn gespannen en vergelijkt de situatie met Rotterdam, waar een vergelijkbare pas al dertig jaar bestaat. “die wordt daar slechts door negentien procent van de inwoners gebruikt. “Waarom denken wij dat we binnen drie jaar een afzet van 25 procent kunnen bereiken?”, aldus VVD’er Gert-Jan de Jong. Hij maakt zich bovendien zorgen om het scenario waarin de pas mislukt. “Wie gaat dan aan de minima uitleggen dat zij hun pas weer moeten inleveren?”
VVD-raadslid Gert-Jan de Jong verwoordt de tegenstem van zijn fractie.
Bibliotheek
Ondanks de kritiek stemde ook de VVD mee voor een motie die vraagt de bibliotheek BplusC te betrekken bij de Sleutelpas. De motie is afkomstig van de CU/SGP en het CDA. Beide partijen hechten veel waarde aan de bibliotheek in het dorp. Wethouder Romeijn is ook enthousiast over een deelname van de bibliotheek, maar stelt wel dat dit waarschijnlijk alleen uit te voeren is in samenwerking met de gemeente Leiden. Daarover moeten dus eerst nog gesprekken plaatsvinden.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907