Christiane Nieuwmeijer, lector Muziek in onderwijs aan Hogeschool Leiden, pleit voor meer experimenten met muziek in het onderwijs. (Foto: Gerry van Bakel)

Lector Christiane Nieuwmeijer: ‘Muziek is geen bijvak, maar essentieel voor de ontwikkeling’

Het leven van Christiane Nieuwmeijer staat bol van muziek. Nieuwmeijer is lector Muziek in Onderwijs aan de Hogeschool Leiden. Ze ging naar het conservatorium, gaf muziekles op scholen en onderwees toekomstige leerkrachten in muziekonderwijs. En dat laatste moet helemaal anders, vindt ze.

Nieuwmeijer begon haar muzikale reis in haar jeugd, in een klein dorp waar ze net als haar broers en zussen muziekles kreeg. Terwijl haar broers snel afhaakten, ontdekte zij er de passie voor muziek. “Bij mijn eerste muziekjuf leerde ik blokfluiten en ik mocht heel veel bij haar spelen”, vertelt Nieuwmeijer. ‘Daarna kreeg ik pianoles. Maar dat was zo’n strenge juf. Toen wilde ik eraf.” Maar de de liefde voor muziek overleefde en Nieuwmeijer maakte er zelfs haar vak van.

Kennismakers Gideon Roggeveen en Gerry van Bakel in gesprek met Christiane Nieuwmeijer, lector Muziek in onderwijs aan de Hogeschool Leiden.

Maar ondanks al de passie die Nieuwmeijer zelf voelde bij muziek, en hoe ze ook haar best deed, een deel van haar studenten aan de Pabo vond muziekonderwijs geven een gruwel. “Als je zelf conservatorium hebt gedaan en je hebt heel lang op muziekles gezeten, dan voelt muziek als een soort tweede taal. Eentje die heel vanzelfsprekend is. Maar als je niet zo’n muzikale achtergrond hebt en je moet dan voor een klas met 25 tot 30 kinderen gaan staan. En zeggen: ik ga nu een liedje zingen. Dat is gewoon voor heel veel mensen heel eng. Dan wordt een muziekles vaak vermeden, omdat het ingewikkeld aanvoelt voor deze leerkrachten.”

Experimenteren
Volgens Nieuwmeijer is het essentieel om muziekonderwijs meer toegankelijk en minder stressvol te maken voor zowel leerkrachten als leerlingen. “Het ontdekken van muziek door  de kinderen zelf moet centraal staan. Kinderen moeten alle ruimte krijgen om te experimenteren en te ontdekken wat hen aanspreekt. Bij de kleuters doen we dit met bijvoorbeeld een muziekhoek waar kinderen met instrumenten of muziekspelletjes aan de slag kunnen.”

Hoewel Nieuwmeijer de voordelen van vakleerkrachten erkent, gelooft ze dat het belangrijker is dat muziekonderwijs goed aansluit bij de context van de school. “Ik denk dat er een enorme toegevoegde waarde zit aan vakleerkrachten. Dat ben ik zelf ook lang geweest. En dan ben je één dag op een basisschool, waarin je acht of negen klassen langsgaat. Elke klas een half uur. Dan kom je aan met je krat met instrumenten en elke keer als je binnenkomt dan zeg je heel vrolijk: Hé, hallo. Daar zijn we dan. En daar gaan we. Dat is heel vermoeiend, maar ook hartstikke leuk. Maar je krijgt nooit die band met kinderen die de gewone leerkracht heeft. Die ziet ze gewoon meerdere dagen per week. En juist als je kinderen beter kent en weet hoe het er in een klas aan toe gaat, kun je daar met je muziekonderwijs op aansluiten.”

Plezier
Muziekonderwijs is volgens Nieuwmeijer dus veel meer dan alleen leren zingen of een instrument leren bespelen. “Het draagt bij aan de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen en helpt hen om een bredere, meer holistische vorming te krijgen. In haar ideale muziekles is ruimte voor zowel gezamenlijke activiteiten als individuele exploratie, zodat kinderen niet alleen leren, maar vooral plezier ervaren in het doen.”

Met het onderzoek van haar groep wil Christiane Nieuwmeijer bijdragen aan een onderwijsaanpak waarin muziek niet slechts een bijvak is, maar een essentieel onderdeel van de brede ontwikkeling van kinderen. “Door een speelse en onderzoekende benadering kunnen kinderen hun eigen muzikale potentieel ontdekken, ongeacht hun achtergrond of ervaring.”

Advertentie

Leiden Onderwijs Kennismakers


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×