Veertig studenten die allemaal nog een keer een reactie van hun docent willen op hun marketingplan, scriptie of onderzoeksvoorstel. Ga er maar aanstaan. Niet gek dat veel docenten dan niet verder komen als: goed idee, ga zo door. Maar daar schieten studenten ook niet zoveel mee op. De oplossing heet Eduface.
Docenten staan vaak onder enorme tijdsdruk en kunnen daarom niet altijd de benodigde, inhoudelijke feedback bieden op de schrijfopdrachten van hun studenten. Eduface biedt een innovatieve oplossing: de onvermoeibare onderwijsassistent. De bedenker ervan is Jeroen van Gessel, eerstejaars student Rechten, met een bachelor commerciële economie op zak.
Kennismakers Gerry van Bakel en Victor van der Horst in gesprek met Jeroen van Gessel over Eduface.
Eduface is een slimme AI-tool voor docenten. Studenten uploaden hun werk naar de Eduface-omgeving, waarna de tool het document doorloopt en automatisch op- en aanmerkingen in de tekst plaatst. “Dit geeft een voorzetje aan de docent, die dan snel door de feedback kan gaan om deze verder aan te vullen of aan te passen met persoonlijke opmerkingen”, zegt Jeroen van Gessel. “Deze aanpak bespaart de docent veel tijd zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de beoordeling.”
Eduface is ontstaan uit een behoefte die oprichter Van Gessel zelf ervaarde tijdens zijn studie commerciële economie. “Ik werkte aan een marketingplan van vijftig tot zestig pagina’s en merkte dat mijn docent simpelweg geen tijd had om deze uitgebreide documenten van gedetailleerd commentaar te voorzien. Samen met iemand die verstand heeft van AI heb ik toen Eduface bedacht.”
Balans
Er is vaak kritiek op het inzetten van AI-tools in het onderwijs. Veel mensen maken zich zorgen dat technologie het werk van docenten zal overnemen. Volgens Van Gessel is dat echter niet het geval. “We kunnen het werk van docenten absoluut niet overnemen. We kunnen er wel voor zorgen dat een docent, met de juiste technologie, in staat wordt gesteld om een betere band op te bouwen met studenten. Dat is wat centraal staat in het onderwijs: de band tussen docent en student,” zegt Van Gessel.
Eduface biedt geen mogelijkheid voor studenten om AI te gebruiken om hun werk te schrijven, maar het ondersteunt docenten bij het geven van constructieve feedback door het werk van de student automatisch te analyseren en te markeren. Dit betekent dat de docent altijd de controle behoudt over het proces, maar wel tijd bespaart en meer gerichte feedback kan geven.
Willie Wortel
Van Gessel’s ondernemersreis begon al op zijn veertiende, toen hij zijn eerste bedrijf startte in het maken van posters. “Het begon met een webshop in Nederland, en dat groeide uit tot een internationaal bedrijf waarin ik samenwerkte met de bekende hiphop-artiest Chris Brown.” Zijn deelname aan de Willie Wortelwedstrijd in de brugklas, een wedstrijd voor innovatief ondernemerschap, gaf Van Gessel de kans om een eerste ervaring op te doen met ondernemerschap. “Toen is het balletje gaan rollen.”
Met Eduface hoopt Van Gessel over tien jaar de beste AI-tool te hebben ontwikkeld, die in veel scholen en universiteiten gebruikt zal worden om docenten te ondersteunen. “Eduface is de ideale onderwijsassistent.”
Kennismakers is een programma op Sleutelstad.nl over wetenschap, onderzoek en onderwijs. Elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Ideeën, tips? Mail ons op Kennismakers.nl.
Leiden Onderwijs Wetenschap KennismakersSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907