Barbara Gravendeel ontdekte als kind de plantenwereld en wist door de boeken van Maarten ’t Hart dat ze bioloog wilde worden. “Ik kwam dertig jaar geleden in Leiden studeren en toen ik de Hortus botanicus zag, dacht ik wel meteen: wauw, dit is een hele mooie plek.” Nu zwaait ze de scepter in de grootste stadstuin van Leiden.
Toen de vacature voor wetenschappelijk directeur, van oudsher prefect genoemd, werd geplaatst ging dat niet aan Gravendeel voorbij. “Ik kreeg van verschillende mensen de vacature doorgestuurd, want ik heb altijd gezegd: dat is mijn droombaan. Toen heb ik natuurlijk gesolliciteerd.” Het belang van de tuin voor de stad is voor haar evident. “Ooit is hier de tulp geïntroduceerd en kijk nu eens naar het Westland.”
Kennismakers Gideon Roggeveen en Gerry van Bakel in gesprek met Barbara Gravendeel, de nieuwe prefect van de Hortus botanicus Leiden.
Zelf wil ze graag de heg terugbrengen naar de Hortus. “Er staan nog een paar vlechtheggen in de Hortus, maar een beetje weggestopt, op plekken waar het publiek niet komt. Vroeger stond heel Nederland vol met heggen, dat zijn mooie groene longen. Leiden gaat beginnen met een tweede groene ring, ik wil daar graag met onderzoek aan heggen aan bijdragen. Met klimaatbestendige heggen die het hele jaar door insecten, dieren en ook onszelf van eten kunnen voorzien.”
Verdozen
En daarbij kijkt Gravendeel ook buiten de Leidse stadsgrenzen. “We hebben in heel Nederland last van lelijke landschappen, door bijvoorbeeld datacenters. Nederland is aan het verdozen. En als je dan heggen plant, hoeven we daar niet tegenaan te kijken. Ik wil gaan experimenteren met een mix van diverse heggensoorten, die elkaar in bedwang kunnen houden. En ook niet allemaal tegelijk vruchten hebben, die dan als een grote golf over de omgeving uitgestort worden. Maar in kleine doses. En ook door verschillende dieren worden gegeten en verspreid. Daar krijg ik ook een nieuwe buitenkas voor.”
Beeldherkenning
Als prefect is Gravendeel verantwoordelijk voor de collectie, onderzoek en ook onderwijs. “Mijn ambitie is om meer faculteiten bij de Hortus te betrekken, niet alleen de biologen, om iedereen veel enthousiaster te krijgen voor de collecties. Ik denk dan aan Computer Sciences. Dat is een studierichting die nu heel populair geworden is. Waar we met beeldherkenning allerlei vernieuwingen mee kunnen ontwikkelen. Ik werk al veel samen met dat instituut en daar hebben we hele bruisende ideeën voor. Verder zal ik fondsen werven, onderzoekers aannemen en de Hortus overal onder de aandacht brengen.”
Amfibieën
Een favoriete plek noemen in de Hortus is lastig voor Gravendeel, maar de een stukje staat al wel hoog op de lijst. “Ik denk dat de varentuin toch wel heel bijzonder is. We doen nu nulmetingen zoals dat heet om te kijken welke amfibieën en vogels daar nu leven. En we hopen het na de renovatie nog te verbeteren. Dat daar nog meer soorten naartoe komen, uit vrije wil. Om voedsel zoeken. Of te overnachten. Of uit te rusten.”
Kennismakers is een programma op Sleutelstad.nl over wetenschap, onderzoek en onderwijs. Elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Ideeën, tips? Mail ons op kennismakers@sleutelstad.nl.
Duurzaamheid Leiden Maatschappij Onderwijs Wetenschap Kennismakers
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907