Het Doeshavenconcert in Leiderdorp. (Foto: Chris de Waard)

Vernieuwing evenementenbeleid moet meer reuring brengen in Leiderdorp

Leiderdorp krijgt meer ruimte voor levendigheid en festiviteiten. Het nieuwe evenementenbeleid dat tijdens de raadsvergadering van 19 mei unaniem is aangenomen, maakt het makkelijker voor organisatoren om kleinschalige én grotere evenementen op te zetten. Minder strenge regels, lagere kosten en een helder aanvraagproces moeten zorgen voor meer reuring in het dorp.

Het college wil af van de knellende regels die in het verleden initiatiefnemers ontmoedigden. “We kregen duidelijke signalen dat hoge leges, stijgende kosten en weinig subsidie het organiseren van evenementen in de weg stonden”, aldus wethouder Herman Romeijn in het voorwoord van de nieuwe beleidsnota.

Wethouder Herman Romeijn over het nieuwe evenementenbeleid en zijn wensen voor een nog levendiger Leiderdorp

Stimuleren
Om evenementen in Leiderdorp te stimuleren, biedt de gemeente financiële ondersteuning via subsidies. Organisaties die bijdragen aan maatschappelijke participatie en een levendig dorp kunnen zo’n subsidie binnen vastgestelde thema’s aanvragen. Daarnaast worden leges voortaan alleen in rekening gebracht bij commerciële partijen. Om organisatoren verder tegemoet te komen, introduceert de gemeente vanaf 2026 een legeskorting van vijftig procent voor evenementen op Koningsdag en Bevrijdingsdag. Daarmee wil Leiderdorp deze feestdagen extra aantrekkelijk maken voor organisatoren.

Dorpsbepalende evenementen
In het nieuwe evenementenbeleid zijn zeven zogeheten ‘dorpsbepalende evenementen’ officieel vastgelegd. Deze evenementen, zoals de Sinterklaasintocht, de triatlon en de jaarmarkt, zijn door inwoners, ondernemers en organisatoren zelf aangedragen via een vragenlijst. Omdat het organiseren van zulke evenementen steeds duurder wordt door stijgende kosten, sluit de gemeente nu meerjarige overeenkomsten met de organisatoren. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over financiële ondersteuning van de gemeente.

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het nieuwe evenementenbeleid van Leiderdorp. Organisatoren worden gestimuleerd om hun evenement zo milieuvriendelijk mogelijk te organiseren, met aandacht voor zaken als afvalpreventie, mobiliteit en energieverbruik. Voor zogenoemde A-, B- en C-evenementen is het sinds 1 januari van dit jaar al verplicht om eco-glazen te gebruiken. Aangezien deze duurder zijn dan wegwerpbekers, komt de gemeente organisatoren tegemoet met een bijdrage van 35 procent op de huurkosten van de eco-glazen met een maximum van zevenhonderdvijftig euro.

Jongeren
Raadslid Sem Overduin (PvdA-GroenLinks) benadrukte het belang van evenementen voor jongeren. Hij vroeg daarbij of jongeren zelf ook betrokken zijn geweest bij het beleid en hoe de gemeente omgaat met online promotie. Volgens wethouder Herman Romeijn hebben jongeren vaak andere interesses en zet de gemeente in op gerichte promotie via sociale media en billboards om hen beter te bereiken. “Ik hoop dat er straks wat meer te doen is in Leiderdorp voor jongeren.”

Geluidsoverlast
In het evenementenbeleid staan duidelijke geluidsgrenzen aangegeven voor verschillende soorten evenementen. “Geluidsoverlast blijft een gevoelig thema”, zegt wethouder Romeijn. “In het beleid hebben we geprobeerd een balans te vinden en toch de huidige geluidsnormen uit de APV te handhaven.”

Sem Overduin (PvdA-GroenLinks) en Hester Barendse (D66) vertellen over het nieuwe evenementenbeleid en de motie die zij samen met het CDA indienden om soepeler met de geluidsnormen om te gaan.

Toch wil de gemeenteraad meer maatwerk. Een brede meerderheid nam een motie aan die het college oproept te onderzoeken of hogere geluidsniveaus mogelijk zijn, vooral op speciale dagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag. “Zeker bij dansfeesten kunnen de huidige normen te krap zijn”, aldus Overduin.

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×