Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 3 juni de startnotitie vastgesteld voor het wijkuitvoeringsplan energietransitie Merenwijk-Laag. Daarmee kijkt de gemeente, samen met bewoners, naar de beste manier om de wijk stap voor stap over te laten gaan op schone energie.
Merenwijk-Laag is een van de eerste wijken in Leiden waar de overstap wordt voorbereid. De komende tijd nodigt de gemeente bewoners uit om actief mee te denken over oplossingen die passen bij hun wijk. Het doel: een toekomst zonder aardgas, want dat raakt op én zorgt voor veel CO₂-uitstoot. “Samen werken we aan een duurzamer, schoner Leiden”, aldus de gemeente Leiden.
Samen
De gemeente heeft samen met haar bewoners een plan opgesteld: het wijkuitvoeringsplan (WUP). In dit plan staat hoe Merenwijk-Laag, de delen van de wijk waar vooral particuliere eengezinswoningen staan, het beste kan overstappen op schonere energie. De eerste stap in dit proces is de startnotitie, waarin staat hoe en met wie het plan wordt gemaakt. Aan deze startnotitie hebben de gemeente, bewonersinitiatieven, DEM (Duurzame Energie Merenwijk) en TegenGas gezamenlijk gewerkt.
Niet van bovenaf
Wethouder van Energie, Yvonne van Delft, noemt het belang van samenwerking: “De energietransitie doen we niet van bovenaf, maar samen met de mensen uit de wijk. Bewoners weten als geen ander wat er leeft en wat er nodig is. De inbreng van burgers is van harte welkom voor het wijkuitvoeringsplan.” Daarnaast hebben DEM en TegenGas meegedacht over hoe ze de bewoners het beste kunnen betrekken. “Zo bevat Merenwijk-Laag in de toekomst minder aardgas, wordt de wijk schoner, duurzamer en meer klaar voor de toekomst.”
Chris de Waard sprak met wethouder Van Delft over het wijkuitvoeringsplan voor de energietransitie in de Merenwijk.
Participatie
Huiseigenaren en huurders worden de komende tijd betrokken via een klankbordgroep. Daarnaast denken DEM en Tegengas mee in een werkgroep. In de onderzoeksfase bekijkt de werkgroep welke duurzame oplossingen geschikt zijn, zoals warmte uit het stadswarmtenet, restwarmte van de afvalwaterzuivering, of warmte en koeling uit oppervlaktewater en de bodem. Cent van Vliet, bestuurslid van TegenGas is tevreden met de mogelijkheden die bewoners krijgen om hun stem te laten horen. “Zonder die stem is de transitie tot mislukken gedoemd.”
Ook wordt onderzocht wat een realistische planning is. Bewoners kunnen hierover meedenken via bijeenkomsten, enquêtes en andere vormen van participatie. Op die manier ontstaat er een goed onderbouwd en breed gedragen plan, in samenwerking met de wijk.
Stapsgewijze aanpak
Linda van der Voort, voorzitter van DEM laat weten: “Het heeft allemaal lang geduurd, maar het resultaat is een prima basis voor de overstap van de Merenwijk naar schone energie.” Van der Voort benadrukt dat er nog wel punten van aandacht blijven, zoals de kosten en de haalbaarheid van de plannen. “Daarom ben ik blij dat gekozen is voor een stapsgewijze aanpak met een zwaarwegende stem voor bewoners en een gedegen aanpak van het bepalen van de kavels op basis van de onderzoeken en keuzes van de Merenwijker.”
Andere buurten
Het wijkuitvoeringsplan richt zich op Merenwijk-Laag: Leedewijk-Noord, Leedewijk-Zuid, Zijlwijk-Noord, Zijlwijk-Zuid en een deel van de Slaaghwijk. Voor de andere buurten volgt later een plan. Op de website Doe Mee Warmtetransitie staat informatie over de warmtetransitie in Leiden.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907