Vertegenwoordigers van de Aziatische horeca bij de Tweede Kamer. In het midden Rong Hua Ching-Hu en in rode jas Sandra Hu. (Foto's: Actiegroep Aziatische Horeca)

Wok-petitie Aziatische horeca aangeboden aan Tweede Kamer

Wat als je straks geen échte Chinese, Thaise of Japanse gerechten meer kunt eten in Nederland? Geen wokgerechten met die authentieke smaak. Door het door de overheid opgezegde wokakkoord bestaat de kans dat er straks geen koks meer in Nederland mogen werken die precies weten hoe je die Aziatische gerechten op traditionele wijze moet maken. En dat is precies waar Sandra Hu en Rong Hua Ching-Hu voor waarschuwen met hun petitie: ‘Geen Kok, Geen Wok’.

Tot voor kort konden Aziatische restaurants gespecialiseerde koks van buiten Europa naar Nederland halen via een speciale regeling – het zogenaamde ‘wokakkoord’. Die regeling is vorig jaar stilletjes stopgezet, en sindsdien is het bijna onmogelijk geworden om zulke vakmensen nog naar ons land te halen.

Kinderen
Sandra Hu van restaurant Woo Ping en Rong Hua Ching-Hu van Gastrohome Hotspot Central besloten niet lijdzaam toe te zien en begonnen eind mei een petitie om de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er een oplossing moet komen voor de afgeschafte regeling. “Het wordt steeds moeilijker om goed personeel te vinden”, zegt Sandra Hu. “Mijn kinderen wilden de zaak overnemen, maar nu twijfelen ze.” De koks die de Aziatische horeca zoekt, zijn niet zomaar koks. Het gaat om mensen met veel kennis van de Aziatische keuken, cultuur en technieken. “Iemand zonder die achtergrond kan gewoon niet hetzelfde op tafel zetten.”

Tweede Kamer
“Een wok is ook niet zomaar een pan. Daar horen ervaring, kennis en gevoel bij”, zegt Sandra Hu tegen Sleutelstad. “En daarom dus de petitie”, vult Rong Hua Ching-Hu aan. Dat ze niet alleen staan, werd al snel duidelijk. Binnen de kortste keren was de oproep door 35.000 mensen getekend en dus werd de petitie afgelopen week overhandigd aan de Tweede Kamer.  “We hopen op een gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Er moet iets gebeuren”, zeggen Sandra en Rong Hua. “Als dit nog langer duurt, verdwijnen er steeds meer restaurants, en met hen een stuk cultureel erfgoed.” Overigens, de petitie kan nog steeds getekend worden. De teller staat inmiddels op ruim 36.400.

Mensenhandel
De overheid maakte een einde aan de regeling, na een vernietigend rapport van de Arbeidsinspectie. Die deed enkele jaren geleden een steekproef onder vijftig restaurants. In 45 procent van de gevallen was volgens de inspectie sprake van misstanden. Er werd gesproken van mensenhandel en mensensmokkel. “Maar waar je vervolgens nooit meer iets over hoort, is dat de helft van die zaken over vermeend misbruik in hoger beroep zijn gesneuveld”, betogen Sandra Hu Rong Hua Ching-Hu. “De negatieve beeldvorming wordt bewust in stand gehouden.”

Rotte appels
De Aziatische horeca voert nu actie voor een nieuwe regeling waarmee Aziatische koks wel weer naar Nederland kunnen komen. “Zonder dat restaurants meteen worden gezien als  risicogebied voor arbeidsuitbuiting en met goede controles om misstanden tegen te gaan als die er wel zijn. Er zijn misschien heus wel een paar rotte appels in de sector geweest, maar nu wordt de hele branche gestraft. Terwijl de overgrote meerderheid gewoon eerlijk zaken wil doen. Zonder ervaren chefs verdwijnen de smaken die we gewend zijn. Wat overblijft is een slap aftreksel. Letterlijk en figuurlijk.”

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×