Wethouder Veltman neemt het Actieplan Nachtcultuur in ontvangst in Club Kiki. (Foto: Leidse Nachtraad)

Actieplan Leidse Nachtcultuur: experimentele clubs, sus-teams en een nachtloket

Er is veel ruimte voor verbetering van het Leidse nachtleven. In het vrijdag gepresenteerde Actieplan Nachtcultuur 2025-2027 worden vijf thema’s benoemd die bijdragen aan nachtelijke vooruitgang: de fysieke ruimte, dienstverlening, leven in de nacht, verbinding van het publiek en zichtbaarheid van het nachtleven.

Het plan werd door de Leidse Nachtraad gepresenteerd aan wethouder Wietske Veltman. Het kwam tot stand in opdracht van de gemeente, die een samenhangende visie op het nachtleven wil ontwikkelen. Volgens de Nachtraad is er in Leiden al een rijke cultuur en historie, waarin ook het bestaande nachtleven belangrijk is. Vooral de Leidse kroegcultuur is volgens hen een vertrouwd ankerpunt in het sociale leven van de stad. Toch vinden zij het belangrijk om werk te maken van de verbeterpunten.

Een aantal van de belangrijkste huidige knelpunten zijn volgens de Nachtraad complexe vergunningstrajecten, beperkte openingstijden en een gebrek aan geschikte ruimtes. Ook de realiteit van overlast voor slapende bewoners wordt benadrukt: “Geluidsnormen, handhaving en goede communicatie zijn cruciaal in de zoektocht naar balans tussen levendigheid en leefbaarheid.”

Tijdelijke locaties
De belangrijkste voorgestelde actiepunten uit het rapport liggen vooral in het koesteren van de nacht als experimentele ruimte, waarin wel sterke gecentraliseerde communicatie aanwezig is. Zo wil de Nachtraad experimenteren met meer tijdelijke locaties, in de hoop op die manier – zoals ooit bij de Wibar – betere permanente locaties te vinden. Tegelijkertijd willen ze ook een nachtloket openen. Dit moet een platform worden met alle informatie die nodig is om voor jonge organisatoren drempels weg te nemen bij het organiseren van een evenement.

Ook de veiligheid van de nacht is belangrijk voor de Nachtraad. Om die te verbeteren stellen ze een pilot met zogeheten ‘sus-teams’ voor. Deze teams moeten bestaan uit goed zichtbare, getrainde stewards die in uitgaansgebieden aanwezig zijn om beginnende conflicten te ‘sussen’ en bezoekers die zich onveilig voelen te ondersteunen en indien nodig door te verwijzen naar de hulpdiensten. Als toevoeging hieraan moet er een toegankelijk meldpunt zijn – in de vorm van een 24/7 bereikbaar telefoonnummer – waar incidenten gemeld kunnen worden.

Laboratorium
“Het belang van de nacht reikt verder dan ontspanning en vertier. De nacht is een laboratorium voor cultuur en innovatie, een plek voor ontmoeting en expressie, een motor voor stedelijke vitaliteit en economische groei”, zegt de Leidse Nachtraad over het belang van deze samenhangende visie. “Een goed functionerende nachtcultuur draagt bij aan het welzijn van bewoners, aan het aantrekken en behouden van jong talent en aan een stad die ook na zonsondergang ruimte biedt voor ontmoeting, creativiteit en experiment.”

“We willen een ideaalbeeld beschrijven rond de nachtcultuur. Als dat duidelijk is, kunnen we concrete doelen stellen en de acties ondernemen die nodig zijn om die doelen te bereiken”, zei Martijn Braat van de Leidse Nachtraad in 2023 bij de aankondiging van het initiatief tegen Sleutelstad. In overleg met alle betrokkenen is dat ideaalbeeld nu tot uiting gekomen: organisatoren, nachtmakers, ondernemers, studenten, bewoners en beleidsmakers hebben allemaal meegedacht over de invulling van het actieplan.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×