Locatie:

www.pstheater.nl

Aanvang:

Zaterdag 18 december om 20.00 uur

Einde:

Zondag 19 december om 20.00 uur

Entree:

Kosten 15,00 euro p.p.

De affaire Nanna - livestream

Theatrale reconstructie van de moordaanslag op de Leidse Maria in 1944 gebaseerd op stukken uit het Leidse Politiearchief uit de oorlogsjaren, gespeeld via livestream. Een productie van stadsgezelschap PS|theater samen met Erfgoed Leiden en Omstreken. 

Over De affaire Nanna
Op woensdagavond 22 maart 1944 wordt Maria Arnoldus -alias Nanna- neergeschoten op de drempel van haar woning. De kogel doorboort haar wang en ketst af op haar kies. Maria overleeft de aanslag, maar de dader wordt nooit gevonden. Wat er wel gevonden wordt, is een papiertje met de tekst ‘Loon voor laf verraad’ en een stapel liefdesbrieven van een SS’er. Opmerkelijk, aangezien Maria getrouwd is met een Dubbeldeman: de grootste verzetsfamilie van Leiden. Was Maria een moffenmeid of verzetsheldin?

Nu, 75 jaar later, gaan theatermakers Oukje den Hollander en Tijs Huys op zoek naar het ware verhaal. Maar hoe dichter ze bij die waarheid komen, hoe meer zij verstrikt raken in een web van fabels en feiten, roddels en raadsels, theatrale interpretaties en technische rapportages. Hierbij rijst de grote vraag: is de waarheid 75 jaar later nog te achterhalen?

Over Erfgoed Leiden en Omstreken
Erfgoed Leiden en Omstreken beheert 17,5 kilometer archief van Leiden en omliggende gemeenten. Samen met veel vrijwilligers worden nu de archieven van de Leidse politie uit de oorlogsjaren digitaal toegankelijk gemaakt. Dit project – Dossier071 – is mogelijk gemaakt door subsidie van het Mondriaanfonds. Deze archieven zijn een belangrijke bron voor de reconstructie van de Tweede Wereldoorlog in Leiden. Uiteindelijk zal duidelijk worden wat dagelijks gebeurde in de stad. In 2020 werd het politierapport rondom de aanslag op Maria geopenbaard. Al snel waren verschillende theatermakers en archivarissen het er over eens: dit verhaal moest verder onderzocht worden.

Over PS|theater
PS|theater is het stadsgezelschap van Leiden dat theaterproducties maakt over de stad, met een focus op het sociaal maatschappelijke aspect. Dit gebeurt onder artistieke leiding van Pepijn Smit. Het gezelschap speelt voorstellingen op unieke plekken in de stad: van de Pieterskerk tot De Kooi en van Begraafplaats Groenesteeg tot Park Matilo. Bij de voorstellingen maken bezoekers kennis met onbekende verhalen over de stad en haar inwoners. De stad is dus onderzoeksgebied, werkterrein, podium en partner.

Erfgoed Leiden en Omstreken en PS|theater
Sinds 2015 werken Erfgoed Leiden en PS|theater nauw samen. Bij iedere voorstelling van PS|theater duiken de theatermakers samen met de medewerkers van Erfgoed Leiden in de archieven om de verhalen van een historische context te voorzien. Om deze bijzondere samenwerking voort te zetten, is het partnerschap verlengd tot en met 2024.

Credits
tekst en regie: Pepijn Smit | tekst en spel: Oukje den Hollander en Tijs Huys | dramaturgie: Erica Smits | vormgeving: José Warmerdam- van Beek | met dank aan: Mondriaan Fonds, Cor de Graaff, team PS|theater en Erfgoed Leiden e.o.

Gepubliceerd: 14 december 2021Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×