Locatie:

Begraafplaats Groenesteeg
Leiden

Wanneer:

Zondag 7 augustus van 14.30 tot 15.30 uur

Entree:

Gratis

Lezing over de Leidse sterrenkundige Kaiser

In de aula van de begraafplaats Groenesteeg wordt door wetenschapshistoricus Rob van den Berg een lezing gegeven over de Leidse sterrenkundige Frederik Kaiser. Kaiser was Nederlands grootste sterrenkundige van de negentiende eeuw. In de meer dan veertig jaar waarin hij aan de Leidse universiteit verbonden was, bracht hij het van observator tot hoogleraar en rector magnificus. Met zijn werk legde Kaiser het fundament voor de latere bloei van de Nederlandse astronomie. In 1875 werd de Leidse Cellebroersgracht omgedoopt tot Kaiserstraat en werd Kaiser de eerste persoon in Leiden die met een straatnaam werd vereerd.

Rob van den Berg (1961) is als wetenschapshistoricus verbonden aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 2021 promoveerde op een biografie van de Nederlandse scheikundige J.H. van ’t Hoff. Onlangs verscheen bij uitgeverij Prometheus zijn biografie van Frederik Kaiser, getiteld ‘Een passie voor precisie’. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat Kaiser overleed en op de begraafplaats Groenesteeg ter aarde werd besteld. Meer informatie over de begraafplaats is te vinden op www.begraafplaatsgroenesteeg.nl. De aula is zondag open vanaf 14.00 uur.

Gepubliceerd: 1 augustus 2022Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×