Locatie:

Lokhorstkerk
Pieterskerkstraat 1
Leiden

Wanneer:

Vrijdag 2 juni van 20.00 tot 21.30 uur

Entree:

gratis voor leden, anders 5,00 euro

Lezing over de Leidse Stadsboeijer: Statig beeld op Leidse wateren

Twee eeuwen lang had de stad Leiden onder haar dienstvaartuigen een boeijerjacht: de zogenaamde Stadsboeijer of Vroonboeijer. De Stadsboeijer diende om bestuurders te vervoeren en om het visrecht op de Leidse Vroonwateren te inspecteren. Met de verkoop in 1893 van ‘Den Antieken Stadsboeijer’ kwam er een einde aan dit statige beeld op Leidse wateren.

Aan de Haarlemmertrekvaart, het deel dat vóór de aanleg van de trekvaart in 1657 nog gewoon Buiten Mare heette, is een historische scheepstimmerwerf verrezen. Op die werf wordt een boeijer gereconstrueerd, zodat het beeld van de Leidse Stadsboeijer op Leidse wateren herleeft.

Echter, van de Stadsboeijer zijn te weinig technische gegevens bewaard gebleven voor een goed onderbouwde reconstructie. De redding is dat het project een Januskop heeft: de Stadsboeijer wordt herbouwd aan de hand van een soortgelijk schip. In 1815 is in opdracht van koning Willem I op de Amsterdamse Rijkswerf een replica gebouwd van het boeijerjacht dat Peter de Grote zich in 1697 aanschafte bij zijn bezoek aan Zaandam. De replica is in 1816 door koning Willem I geschonken aan de Russische tsaar Alexander I. Over dit schip zijn wonderbaarlijk veel gegevens te vinden.

Voor het project zijn er weer als vanouds eikenbomen over de Trekvaart vervoerd. Stammen zijn op houtzaagmolen De Heesterboom gezaagd en kromme takken uit de kroon van de boom worden met een dissel tot spanten verwerkt.

De Historische Vereniging Oud Leiden organiseert de avond samen met het Leids zeemanskoor Rumor di Mare, dat ook zorgt voor een toepasselijk muzikaal intermezzo.

De lezing wordt gegeven door Alexander de Vos, eigenaar van de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel aan de Haarlemmertrekvaart in Warmond.

Toegang vrij voor leden van de HVOL en Rumor di Mare. Niet-leden betalen 5,00 euro.

Gepubliceerd: 20 mei 2023



Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×