De ochtend met Marianne en Roeland

De ochtend met Marianne en Roeland - 17 december 2023

Bijna iedereen heeft weleens last van een luchtweginfectie. De een ervaart dan lichte symptomen van verkoudheid, terwijl anderen ernstig worden getroffen en op de intensive care belanden. Immunoloog Hermelijn Smits wil dan ook een preventieve neusspray tegen virusinfecties ontwikkelen. Ze vertelt daarover, en ook hoe iedereen kan helpen om ervoor te zorgen dat die neusspray er ook komt.

Technische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel, maar de keerzijde is dat we met die vooruitgang de planeet steeds verder vervuilen. Ook de zorgsector draagt op grote schaal aan die vervuiling bij. De tentoonstelling ‘Techniek: zorg of zegen?' staat daar bij stil. De aanleiding van de tentoonstelling is het afscheid van prof. dr. Frank Willem Jansen, hoogleraar Gynaecologie in het LUMC en de TU Delft. Hij vertelt er meer over aan Sleutelstad.

Je merkt het overal, de kerstgezelligheid, kerstmuziek, het einde van het jaar. Voor mensen die het afgelopen jaar een geliefde hebben verloren kan dat soms best confronterend zijn. Vrijwilligers Charles Callenbach en Marjan Vlasveld gaan in gesprek met Marianne Andrée Wiltens over het Nabestaandencafé. In zijn maandelijkse column doet Walter Schrader een suggestie: Ga lekker wandelen! Ook wenst hij u een rustige jaarwisseling en een vredig liefdevol 2024.

Tess Barning gaat in gesprek met Anne Dekker van huisartsenpraktijk Vreehof over positieve gezondheid, een concept waarmee gezondheid breed benaderd wordt. Ook verzorgt Tess zoals elke maand de welzijnsagenda van de Leidse regio.

Vitalis Maatjes bestaat dit jaar 45 jaar! Vitalis Maatjes is een non-profit organisatie gevestigd in verschillende steden, waaronder in Leiden sinds 2015. De stichting koppelt volwassen vrijwilligers aan kinderen tussen de 5 en 18 jaar oud, die allemaal wat extra tijd en aandacht verdienen door omstandigheden. Het doel van Vitalis is om professionele jeugdhulpverlening te voorkomen. De volwassen vrijwilligers gaan één keer per week of per twee weken leuke dingen doen met hun maatje. Je hoort Lisa van Praag in gesprek met Tineke Jurriëns van Vitalis, en de Leidse casemanagers Mirjam en Karin. Je aanmelden als vrijwilliger kan via www.vitalismaatjes.nl.

De prijs voor de beste scriptie over kinderrechten is dit jaar uitgereikt aan Kim Schuurman. Ze deed onderzoek naar schending van kinderrechten door producenten van computerspellen. “Games worden tegenwoordig steeds vaker zo ontworpen dat je niet verder komt tenzij je er veel geld instopt”, vertelt Schuurman. “Gamen zou leuk en ontspannend moeten zijn voor kinderen, maar ze worden economisch uitgebuit. Je hoort Roeland van Wely met een verslag over de uitreiking van de prijs.

Tot slot. ”Wil jij deel uitmaken van de cliëntenraad van het ziekenhuis van Alrijne? Er is plek voor drie enthousiaste leden. Elsbeth Zonnevylle, de huidige voorzitter, vertelt over waarom je echt lid moet worden van deze cliëntenraad.

Uitgezonden: 17 december 2023

De ochtend met Marianne en Roeland:
Op de hoogte van zorg en welzijn in de Leidse regio; van welzijnsprogramma´s, cursussen en voorlichting tot de nieuwste ontwikkelingen in zorg en politiek afgewisseld met de beste muziek.

Programmamakers:
Roeland van Wely, Tess Barning en Marianne Andrée Wiltens

Afleveringen:


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×