Buffalo City onderzoekt `Leids` Grotestedenbeleid

Leiden heeft deze week drie raadsleden en een topambtenaar uit de zusterstad Buffalo City op bezoek. De achtergrond van dit bezoek is dat Buffalo City, als grote Zuid-Afrikaanse stad, een vijfjarig ontwikkelingsplan heeft (Integrated Development Plan), een plan vergelijkbaar met de plannen die Leiden heeft opgesteld in het kader van het Grotestedenbeleid. In de komende maanden wordt in Buffalo City gestart met de uitvoering van het IDP.

Leiden heeft als Grotestedenbeleid-stad al enkele jaren ervaringen met het uitvoeren van zo’n ontwikkelingsplan. In oktober 2001 kreeg Leiden, na een aanvankelijke afkeuring, een dikke voldoende van een landelijke visitatiecommissie voor de uitvoering van het Grotestedenbeleid. Gezien de bereikte resultaten is uitwisseling van de ervaringen van Leiden en Buffalo City interessant voor bestuurders en ambtenaren in beide steden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die het bezoek heeft gefinancierd, heeft de afgevaardigden uit Buffalo City vorige week een programma over Grotestedenbeleid in Nederland – met name in Leiden- aangeboden. In gesprekken met mensen die bij het Leidse GSB betrokkenen zijn proberen de gasten uit Buffalo City informatie te verzamelen over de Leidse ervaringen. Aanstaande maandag licht de groep de leerpunten uit Leiden, vertaald in een ‘actiestrategie’, toe. In januari jl. bracht een Leidse delegatie onder leiding van toenmalig burgemeester Postma nog een bezoek aan Buffalo City. Tijdens dit bezoek bleek dat beide steden met meerjarige ontwikkelingsplannen (gaan) werken en dat de overeenkomsten wat betreft doel en werkwijze groot zijn. Duidelijk was toen al dat de twee steden van elkaars ervaringen kunnen leren.

Advertentie

Leiden buffalo city grotestedenbeleid


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×