Afscheid professor Wesseling

Vrijdag neemt prof. dr. H.L. Wesseling, hoogleraar in de algemene geschiedenis afscheid van de Universiteit Leiden. Hij is ruim zesendertig jaar aan de universiteit verbonden geweest. Van 1995 tot 2002 was hij daarnaast ook Rector van het Netherlands Institute for Advanced Study te Wassenaar. Het afscheidscollege heeft als titel Ons vierde tijdvak. Wesseling heeft een zeer groot aantal studenten opgeleid, van wie Z.K.H. de Prins van Oranje ongetwijfeld de bekendste is.

Wesseling heeft ook een zeer omvangrijk wetenschappelijk oeuvre op zijn naam staan. Hij publiceerde vooral over de geschiedenis van de Europese expansie en de geschiedenis van Frankrijk. Veel van zijn werk is ook in het Engels verschenen en zijn bekendste boek, Verdeel en Heers, is inmiddels vertaald in zes talen.
Daarnaast geniet hij bekendheid als columnist en essayist.

Hij ontving voor zijn werk wetenschappelijke en literaire prijzen in binnen- en buitenland en is lid van verschillende academies, waaronder de Académie Française d’ Histoire d’Outre-Mer.

Ter gelegenheid van zijn afscheid verschijnen bij Bert Bakker/Prometheus zijn afscheidscollege, getiteld Ons vierde tijdvak, zijn Bibliografie met een inleiding van Boudewijn Büch, en De draagbare Wesseling, uitgegeven en
ingeleid door Willem Otterspeer. Later dit jaar verschijnt Wesselings nieuwe boek: Europa’s koloniale eeuw. De Europese koloniale rijken, 1815-1919.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×