Tentoonstelling ‘Kunst Verlicht’

Het CBK Leiden neemt deel aan het landelijk festival ‘Kunst en Wonen’ dat van 10 oktober tot en met 10 november bij alle bij de Federatie Kunstuitleen aangesloten kunstuitlenen in Nederland gehouden wordt. Het CBK Leiden sluit aan op het festivalthema met de tentoonstelling ‘Kunst Verlicht’. De speciale festivalkrant van ‘Kunst en Wonen’ met een overzicht van alle tentoonstellingen en activiteiten van kunstuitlenen in heel Nederland is vanaf vrijdag 4 oktober gratis af te halen in het CBK.

De volgende 12 ontwerpers doen mee: Jacob de Baan,Karel de Boer, Dumoffice, Gerrit Holdijk, Marcel van Kan en Leonie Mijnlief, St. Moooi: Marcel Wanders, Frans van Nieuwenborg, Wouter Nieuwendijk, Bruno Ninaber van Eijben, Jürgen Reichert en Floor Spigt. Nieuwe lampen van net afgestudeerde ontwerpers worden getoond naast lampen van gevestigde namen in combinatie met kunstwerken uit de kunstuitleencollectie.

Er is werk te zien van Gerrit Holdijk, die dit jaar afstudeerde met een lamp voorzien van een polyester kap en een gegoten aluminium voet. Karel de Boer maakte tijdens zijn studie een schemerlamp, waarvan de voet, de stang en de lampekap ieder afzonderlijk verlicht kunnen worden met aparte schakelaars. Jacob de Baan, al sinds 1987 werkzaam als ontwerper en niet alleen van lampen, toont zijn nieuwste ontwerpen. Het merendeel van zijn lampen werkt niet op elektriciteit maar op waxine- of kaarslicht. Met behulp van reflectie weet de Baan bijzondere lichteffecten te bereiken en lichtbundels optimaal te gebruiken.

Frans van Nieuwenborg, zowel in als buiten Leiden geen onbekende, toont een aantal van zijn nu al klassieke lampen zoals de Lazzurro. De van oorsprong Duitse Jürgen Reichert maakt lampen van siliconen met pigment. De vergelijking met zeeanemonen en andere organische wezens dringt zich op. Wanneer deze lampen aan zijn vormen ze een sprookjesachtige verschijning. De tafellampen worden gepresenteerd op tafels met kleden van beeldend kunstenaar Floor Spigt.

Alle lampen en tafelkleden zijn te koop. De Piccola-lamp van Jacob de Baan bieden we te koop aan voor slechts € 21,95.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×