Onderzoeker Dirk Jan Droogh (li) en wethouder Geertsema van Economische Zaken. (Foto: Chris de Waard.)

Minstens 1 supermarkt moet weg uit centrum

De binnenstad heeft teveel supermarkten en te weinig grote winkelpanden. Daardoor komt er teveel verkeer naar het centrum om de dagelijkse boodschappen te doen en mijden grote winkelketens de stad omdat er geen geschikte winkelruimte beschikbaar is. Dat zijn enkele belangrijke conclusies in de tussenrapportage over de Leidse detailhandel die het Nijmeegse bureau Droogh, Trommelen Broekhuis dinsdagavond aan de raadscommissie Economie & Verkeer presenteerde.

Minstens één van de drie grote supermarkten in het centrum zou daarom moeten vertrekken; de Digros, de Albert Heyn aan de Hooigracht of de Hoogvliet Supermarkt. Ook de bijbehorende parkeergarage zou dan veel effectiever gebruikt kunnen, namelijk door mensen die recreatief komen winkelen in de Leidse binnenstad. Een functie die Leiden nu te weinig vervult, vergeleken met steden van soortgelijke omvang. Wethouder Geertsema kondigde alvast aan met de supermarkten om de tafel te gaan zitten.

Het rapport “Leiden, visie op de detailhandelsstructuur” moet in definitieve vorm nog voor de feestdagen antwoord geven op de vraag waar Leiden prioriteiten moet leggen bij het verbeteren van de regiofunctie van het Leidse centrum en het versterken van de wijkwinkelcentra. Gemeenten krijgen steeds meer een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het aanwijzen van (nieuwe) winkelgebieden. “Met dit rapport bent u daar ruim op tijd klaar voor”, aldus onderzoeker Dirk Jan Droogh. Het rapport moet inzicht geven in de ontwikkeling van de detailhandel en de huidige structuur. Aan de hand daarvan kan de gemeenteraad een toekomstvisie bepalen. Voor de kleine, verouderde wijkwinkelcentra als het Wagnerplein in Leiden Zuid-West is daarin geen plaats meer, zoveel werd al wel duidelijk. “U moet niet tegen beter weten in winkelvoorzieningen op het laagste niveau willen handhaven”

Op de PvdA-vraag hoe het dan zit met de buurtwinkeltjes was het antwoord al net zo helder. “Als u die wilt houden, doe dan niets aan de Luifelbaan”. Een centrum zoals het Wagnerplein bestaat volgens Droogh bij de gratie van het ontbreken van alternatieven. Zodra u van de Luifelbaan een modern eigentijds winkelcentrum maakt, is het Wagnerplein ten dode opgeschreven, zo hield Droogh de commissie voor. Hij ziet voor het Wagnerplein nog wel toekomst als wijkvoorziening met bijvoorbeeld een apotheek.

Straten als de Heren- en Doezastraat krijgen in de toekomst veel meer de functie van aanlooproute naar het centrum. Handhaven van een compleet winkelarsenaal in zo’n buurtwinkelcentrum kan niet meer. “Die tijd is voorbij, die ontwikkeling zie je al jaren”. “Levensvatbare detailhandel waar ondernemers niet alleen hun brood verdienen, maar ook nog kunnen investeren”, dat is wat Leiden nodig heeft, zodat inwoners voor hun aankopen niet uitwijken naar buurgemeenten als Leiderdorp en Oegstgeest.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×