In 1988 stelde de Algemene Rekenkamer vast dat het collectiebeheer in de rijksmusea te wensen overliet. Het meest schrikbarende voorbeeld was de situatie bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. De wereldberoemde collecties Japan en Indonesië lagen dicht opeengepakt en volstrekt ontoegankelijk op droge zolders en in vochtige kelders. Als er niet snel zou worden ingegrepen zouden ze reddeloos verloren zijn. Volkenkunde was in 1988 op sterven na dood. Minister d’Ancona stelde in 1991 extra geld ter beschikking voor het behoud van de Nederlandse museumcollecties.
Inmiddels is Volkenkunde weer springlevend. RMO-directeur Engelsman licht aan de hand van de ontwikkelingen toe hoe het deltaplan cultuurbehoud heeft geleid tot een revolutionaire verandering in het denken van Nederlandse musea over collectiebeheer. Daarbij komen ook de vermissingen uit de collectie en het afstoten van kwalitatief mindere objecten aan de orde.
De lezingen vindt plaats op dinsdagavond 19 november van 18.45 – 20.15 uur aan de Cleveringaplaats 1 in Leiden (zaal 003).
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907