Gekraakt jongerencentrum 'heropend'

Eurodusnie zal deze week een contractvoorstel doen aan PvdA-wethouder Buijing (Welzijn) voor het gebruik van het oude jongerencentrum ’t Stathuys aan de Breestraat. Het pand werd drie weken geleden gekraakt en is inmiddels opgedoopt tot Vrijplaats Anita. De krakers willen het pand weer voor het publiek openen. Afgelopen zaterdagavond organiseerden ze het openingsfeest; meer dan 400 mensen kwamen daar op af. In vier zalen traden verschillende DJ’s en bandjes op en trok een zeer gevarieerd publiek. “Er is in Leiden dringend behoefte aan niet-commerciele uitgaansmogelijkheden,” aldus Eurodusnie.

Vorige week stonden de krakers en de Leidse Welzijnsorganisatie (LWO) voor de rechter. De LWO had, als eigenaar van het pand, een kort geding aangespannen tegen de krakers, waarin de ontruiming wordt geeist. De rechter verklaarde de eis van de LWO echter onontvankelijk in verband met procedurefouten. Over twee weken dient de zaak opnieuw. Momenteel onderhandelt de LWO met de gemeente over verkoop van het pand en is bang dat de koop niet doorgaat als het pand niet leeg opgeleverd kan worden.

“Als de gemeente akkoord gaat met het contract voorstel van de krakers, dan kan de koop gewoon doorgaan,” zo denkt Eurodusnie. Het voorstel van de krakers komt erop neer dat zij een contract met de gemeente sluiten om het pand te gebruiken totdat er echt iets mee gaat gebeuren. Als Vrijplaats Anita nu ontruimd zou worden,  zal het gebouw nog jaren leegstaan.

“Het contractvoorstel kent dus alleen maar winnaars: de LWO krijgt haar geld, de gemeente weet dat als ze echt aan de slag wil er een contract ligt waarin is geregeld dat de krakers er uitgaan en tot die tijd is er een mooie openbare plek in de Leidse binnenstad. Zoals al bleek uit de opkomst van het openingsfeest is hier veel behoefte aan.”

Leiden anita


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×