Staatssecretaris Schultz onder vuur

Melanie Schultz, de Leidse staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, heeft ernstige kritiek te verduren gekregen van de Commissie Berkhout die sinds 2000 het vliegtuiglawaai van Schiphol onderzoekt. De commissie moet een nieuw meetsysteem ontwikkelen met het oog op de uitbreiding van de luchthaven. De commissie onder leiding van professor Berkhout voelt zich zo gedwarsboomd, dat ze haar werkzaamheden heeft neergelegd. Schultz bemoeit zich veel te veel met het onderzoek, vindt Berkhout.

In het NOS journaal trok Berkhout de vergelijking met het testen van een auto: “Als je een auto moet testen en je mag er alleen rechtuit mee rijden en niet harder dan 60, dan kunnen wij die auto niet testen,” aldus Berkhout. Staatssecretaris Schultz van Haegen heeft het wat professor Berkhout betreft te bont gemaakt door de deskundigen alleen nog in te schakelen voor “een paar details”, terwijl hij zijn opdracht breder ziet. Dat is volgens hem ook altijd zo voorgesteld aan de Eerste en Tweede Kamer. GroenLinks wil Schultz volgende week voor een spoeddebat naar de kamer roepen. De partij vindt dat de commissie moet kunnen onderzoeken wat ze nodig acht.

Ook het moeizame verloop van de contacten met het ministerie heeft de commissie parten gespeeld. Afspraken werden niet nagekomen en het departement reageerde niet op plannen van de deskundigen. Staatssecretaris Schultz van Haegen wil zo snel mogelijk een nieuwe commissie. Die is nodig om de geluidsoverlast van de vijfde baan, die komend jaar open gaat, ook feitelijk te kunnen meten. Lukt dat niet, dan zal het geluid moeten worden berekend op basis van modellen.

De bewindsvrouw betreurt het besluit van de commissie, maar vindt wel dat het Berkhout was die de opdracht verkeerd heeft geïnterpreteerd. “De commissie wilde een ruimere opdracht dan die door het ministerie en de Tweede Kamer werd afgegeven”, aldus Schultz van Haegen in een verklaring.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×