Drs. S.P.M. de Vreeze, burgemeester van Enkhuizen.

Oud-wethouder grijpt naast burgemeesterspost

Steven de Vreeze, oud-wethouder voor de PvdA in Leiden en nu burgemeester van Enkhuizen, wordt vooralsnog geen burgemeester van Tiel. Net als in Leiden moet de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van Tiel over. Minister Remkes houdt vast aan de wettelijke voorwaarde dat de gemeenteraad twee kandidaten voordraagt. Tiel had alleen De Vreeze aangemeld.

Vorige week overkwam de gemeenten Purmerend en Roermond hetzelfde. Ook daar moeten nieuwe procedures worden gevoerd na een enkelvoudige voordracht.

In najaar van 2002 reageerden dertien personen op de vacature. De vertrouwenscommissie van de Tielse gemeenteraad sprak met zes van hen en vond uiteindelijk twee kandidaten geschikt. Toen van die twee er een zich terugtrok, kon de commissie niet meer terugvallen op een van de andere sollicitanten, omdat die inmiddels als niet geschikt waren bestempeld.

Minister Remkens besloot vrijdag niet af te wijken van de wettelijke plicht van een gemeente om twee kandidaten voor te dragen.

Voorzitter Joop Rooders van de vertrouwenscommissie wist welk risico Tiel liep met de enkelvoudige voordracht, maar de voltallige gemeenteraad schaarde zich achter het voorstel van de vertrouwenscommissie. Net als in Leiden werd door de enkelvoudige voordracht het beloofde burgemeestersreferendum ingetrokken. De gereserveerde 45.000 euro wordt nu alsnog ingezet, want door de nieuwe situatie kan het burgemeestersreferendum alsnog plaatsvinden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×