Wethouder Alexander Pechtold aan het 'werk' tijdens Werfpop 2002 op de Garenmarkt. (archieffoto: Chris de Waard).

Pechtold: "Werfpop mag naar Leidse Hout"

Het college van B&W is bereid om Werfpop te verplaatsen naar het Leidse Hout. Cultuurwethouder Pechtold (D66) laat weten dat het muziekfestival dit jaar in het Leidse Hout gehouden mag worden, maar stelt als voorwaarde dat er een uitgebreide evaluatie komt: “We moeten echt kijken of het alle partijen bevalt”. Petra van Rossum van de Stichting Werfpop reageert opgetogen op het besluit.

Begin deze maand kwam de hele 22ste editie van Werfpop op de helling te staan toen bleek dat de gemeente net als vorig jaar de Garenmarkt als festivalterrein wilde aanwijzen. “Onacceptabel,” zo oordeelde het bestuur van de Stichting Werfpop. Na een uitvoerige zoektocht in de stad kwam de stichting uiteindelijk met een alternatief: De Leidse Hout. Het college zag dat niet zitten en hield vast aan de Garenmarkt. Daarop dreigde de Stichting Werfpop het bijltje er bij neer te gooien.

Dat het college nu toch overstag gaat, heeft alles te maken met het belang dat men aan Werfpop hecht. Dat was ook de reden om niet in te stemmen met de wat afgelegen locatie op de grens met Oegstgeest: “Te afgelegen,” zo oordeelde het college dat het festival in het centrum wilde houden. Petra van Rossum van Werfpop vindt de nieuwe plek geen probleem: “Het is ongeveer net zover lopen van het station naar het Van der Werfpark als naar de Leidse Hout en bovendien is het groter dus kunnen we nog doorgroeien,” zo schrijft ze in een reactie op de website van de Leidse PvdA waar zich de afgelopen dagen een hevige discussie rond het popfestival ontspon.

Het festival kan niet meer in het Van der Werfpark gehouden worden, vanwege de slechte bodemgesteldheid van het park. De 15.000 bezoekers vormden zo’n grote belasting voor de grond dat de – soms eeuwenoude – bomen gevaar liepen. Een terugkeer is ook voor de toekomst daarom uitgesloten. Of nu ook de naam van het festival wordt veranderd in (Leidse) Houtpop? Petra van Rossum daarover: “Absoluut niet! Het blijft Werfpop. Desnoods zetten we daar ook een burgemeester op een sokkel”. Pechtold is voorlopig blij met de oplossing: “We hopen op een fantastische 22ste editie”.

Leiden Werfpop


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×