Werfpop werd zaterdag ondanks de hoge temperatuur goed bezocht. Hoe goed wil de organisatie niet zeggen. (Foto: Emile van Aelst)

Gemeente 'redt' Werfpop met halve ton extra

Werfpop heeft eenmalig een aanvullende subsidie van 50.000 euro toegekend gekregen. Het gaat om een ‘garantstelling’. “Na afloop van editie 2023 wordt het definitieve bedrag bepaald”, zo laat een woordvoerder van de gemeente Leiden desgevraagd aan Sleutelstad weten.

“Als blijkt dat de inkomsten van het festival in ruime mate voldoende blijken te zijn, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de subsidie.” In dat geval moet Werfpop een deel van het extra geld mogelijk terugbetalen.

Werfpop trok bij de gemeente aan de bel toen het in 2022 heel ingewikkeld bleek te zijn om het festival te organiseren, nadat het in twee coronajaren niet door kon gaan. “De productie was zwaar door een hoog personeelstekort in de sector en de oplopende prijzen. Schaarste stuwt de prijs immers omhoog, ook in deze sector”, aldus de gemeente Leiden.

Volgens co√∂rdinator publiciteit Maaike van der Voort van Werfpop zou de entreeprijs flink omhoog moeten zonder de bijdrage van de gemeente. “Ik denk dat het algemeen bekend is dat festivals zoals Werfpop, met een relatief lage entreeprijs, het vooral moeten hebben van subsidies.”

Dankzij de aanvullende coronasteun en het voor het eerst heffen van een bescheiden entreebedrag heeft Werfpop 2022 financieel positief kunnen afsluiten. De organisatie blijft bij de keuze om voortaan 7,50 euro toegang te vragen, maar wil dat bedrag niet verhogen. Een bezoek aan het festival moet zo voor alle doelgroepen bereikbaar blijven.

Omdat Werfpop niet alle uitgaven volledig kan voorfinancieren en ook geen mogelijkheden heeft om tegenvallers te compenseren als er een slecht weer editie is, heeft het bestuur een aanvullend subsidiebedrag aangevraagd en dus ook gekregen.

Hoeveel bezoekers Werfpop afgelopen zaterdag heeft getrokken wil de organisatie niet zeggen. “Over de exacte aantallen gaan wij niets vrijgeven. We zijn dit jaar niet uitverkocht, dat is het enige wat ik daarover kan zeggen”, aldus Van der Voort.

Cultuur Leiden Maatschappij Werfpop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×