Werfpop in betere tijden. (Foto: Chris de Waard)

Werfpop start crowdfundingsactie: 'Maak van Werfpop geen Sterfpop'

Met de slogan Maak van Werfpop geen Sterfpop, is de organisatie van het Leidse muziekfestival een crowdfundingsactie begonnen. Zo wil de organisatie ervoor zorgen dat Werfpop blijft bestaan en toegankelijk blijft voor iedereen. En niet alleen voor mensen met een goed gevulde beurs.

In 2024 is er geen Werfpop. “Onder andere door het interen op de reserves, de gestegen kosten en het niet meegroeien van de gemeentelijke subsidie was het voor ons niet mogelijk om een festival neer te zetten zoals iedereen dat van ons gewend is”, aldus de organisatie. “Het verhogen van de ticketprijs willen we niet; een krappere portemonnee mag geen reden zijn om Werfpop niet te kunnen bezoeken.”

De organisatie zet alles op alles om het festival in 2025 wel te kunnen organiseren. Daarom vragen ze iedereen die Werfpop een warm hart toedraagt een bijdrage te leveren aan de crowdfundingsactie. Het geld dat wordt ingezameld zou het mogelijk moeten maken om de 42ste editie te kunnen organiseren. “Zodat het grootste eendaagse festival van de regio Leiden, waar door de jaren heen al ruim 350.000 mensen plezier aan hebben beleefd, er in 2025 gewoon weer is”, aldus de organisatie.

Je kunt Werfpop steunen door een vrije donatie te geven, of door het kopen van merchandise, zoals een T-shirt, hoodie of sokken. En de festivalorganisatie organiseert daarnaast nog op vrijdag 28 juni in de Qbus en zaterdag 29 juni in de Nobel een crowdfundfestival. In de Qbus van 20.45 tot 23.30 uur en in de Nobel van 19.30 tot 03.00 uur. Tickets zijn tot en met 26 juni te koop. Je kunt een donatie doen of merchandise kopen via deze link.

Het eerste doel is het ophalen van 10.000 euro voor de huur van de geluidsinstallatie. Voor het tweede doel verhogen we het bedrag naar 35.000 euro om het podium te kunnen huren. En met de verhoging naar 75.000 euro wil de organisatie ervoor zorgen dat er een geweldig programma wordt neergezet.

Van de eerste editie in 1982 tot de 40e in 2022 was de toegang tot Werfpop gratis met slechts een kleine bijdrage voor bijvoorbeeld het toiletbezoek. Inkomsten haalt Werfpop voornamelijk uit horeca. Daarnaast is er een jaarlijkse subsidie vanuit de gemeente Leiden. Het organiseren van het festival is jarenlang goed gegaan tot de coronacrisis. Veel mensen zijn een ander vak gaan uitoefenen wat voor een personeelstekort heeft gezorgd. Daaropvolgend heeft de oorlog in Oekraïne gezorgd voor een grote kostenstijging van materiaal. Daarnaast zijn vanwege de veiligheidseisen de kosten voor beveiliging ook gestegen. Deze combinatie zorgt, net als bij veel andere festivals, voor problemen bij Werfpop. Daarom was Werfpop vanaf 2022 niet meer gratis, maar moesten bezoekers 7,50 euro betalen, dit was wel inclusief toiletbezoek en een ecobeker.

Nee tegen 21 procent btw
De organisatie van Werfpop spreekt zich tot slot uit tegen de aangekondigde btw-verhoging van het nieuwe kabinet. “Wij vinden het belangrijk Werfpop betaalbaar te houden in een tijd waarin een nieuwe regering de btw op cultuur van 9 procent naar 21 procent wil verhogen. Zo wordt cultuur steeds meer voor de happy few. Dit terwijl cultuur verbindt, zorgt voor vrolijkheid, ontmoeting en ontspanning. Met deze actie laten we daarom tegelijkertijd aan de politiek zien wat voor desastreuze gevolgen deze plannen hebben voor festivals, voor cultuur en voor mensen met een kleinere portemonnee. En met jouw donatie kun je laten zien hoe belangrijk een betaalbaar Werfpop is voor onze prachtstad.”

 

Cultuur Leiden Sterfpop Werfpop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×