Winnares Hennie Jansen (66) krijgt de Pieternel Rolprijs uit handen van Anneke van Aken die de prijs vorig jaar won (Foto: Chris de Waard).

Gekaapte emancipatieprijs voor Hennie Jansen

Hennie Jansen heeft zaterdagavond tijdens de viering van de internationale vrouwendag de Pieternel Rolprijs gekregen uit handen van de winnares van 2002, Anneke van Aken. Een tijd lang zag het er naar uit dat de prijs dit jaar niet zou worden uitgereikt. Althans niet op 8 maart. De jury van de gemeentelijke prijs gaf in december vorig jaar aan dat de prijs aan vernieuwing toe was. Toen emancipatiewethouder Rabbae daar niet op reageerde, gaf de jury er de brui aan en dreigde de prijs een stille dood te sterven.

PvdA-raadslid Hilde Jansen (geen familie) vond dat dat absoluut niet kon en ‘kaapte’ een deel van de prijs; de wisseltrofee. Het bijbehorende geldbedrag, een dikke 2200 euro die de winnaar kan besteden aan een goed doel naar keuze, ontbreekt nog, omdat dat geld bij de gemeente vandaan moet komen.

Nu er geen jury aan te pas kwam om een keuze te maken uit genomineerden voor de Pieternel Rol emancipatieprijs, heeft de ‘de groep kapers’, zoals Hilde Jansen het verwoordde, besloten om van de prijs een “Leidse Louis D’or” te maken. Een doorgeefprijs dus. Daarom mocht de winnaar van vorig jaar, Anneke van Aken, iemand uitkiezen die de prijs dit jaar verdient. Dat werd dus Hennie Jansen. “Een verdiende erkenning voor vele jaren actieve betrokkenheid bij de emancipatie in Leiden,” vond Van Aken: “Een voorbeeld voor andere vrouwen. Bescheiden, vaak op de achtergrond aanwezig, maar actief, betrokken, stimulerend en altijdbereid om haar kennis door te geven aan anderen”. Van Aken motiveerde de voordracht verder in een soort alternatief juryrapport in de vorm van een overzicht van de activiteiten van Jansen:

Hennie Jansen is 66 jaar en is geboren en getogen in Leiden, een stad waar ze van houdt. Ze is deels opgevoed door haar politiek bewuste grootouders, door wie ze werd gestimuleerd om haar kennis te vergroten, ook al was er voor een voortgezette schoolopleiding weinig geld. Op 14-jarige leeftijd ging ze als winkelbediende werken bij de Coöperatie. Ook na haar huwelijk in 1955 bleef Hennie werken. Als deelneemster aan de VOS-cursus (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving) leerde ze veel over vrouwenemancipatie en rolpatronen.

Door een kennis werd Hennie zo’n 25 jaar geleden meegenomen naar een bijeenkomst van de Vrouwenbond FNV. Daar werd ze medeorganisator van maandelijkse themabijeenkomsten. In 1989 werd Hennie bestuurslid van de Vrouwenbond. Eerst tweede voorzitter, later secretaris en contactpersoon. In die functie heeft ze veel en vaak samenwerking gezocht met vrouwenorganisaties in de stad en werkte ze onder andere een aantal jaren mee aan de organisatie van de Leidse 8 maartvieringen.

Hennie is een doorzetter en staat ook in haar privéleven voor velen klaar. Ze ontwikkelde zich steeds verder door zelfstudie en cursussen als de Vakbondschool, de cursussen Besturen en Notuleren en Sociale Wetten. Dit alles om vrouwen beter bij te kunnen staan in hun (arbeids)rechten als teamlid van de Ledenservice FNV, één van de activiteiten die Hennie nog steeds met veel enthousiasme doet.

Behalve het opkomen voor rechten van mannen en vrouwen is Hennie actief in de Werkgroep Verkeer en Stadsontwikkeling, de Ouderen Adviesraad Leiden en de Werkgroep Ouderenbeleid van de PvdA. Ook was ze jarenlang voorzitter van de Seniorengroep van die partij.

Leiden pieternel


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×