V.l.n.r. de wethouders Mohammed Rabbae (GL), Ron Hillebrand (PvdA), waarnemend burgemeester Wolter Lemstra en PvdA-wethoudr Hans Buijink (Foto: Chris de Waard).

College eet voor goede doel

Een deel van het Leidse college dineerde maandagavond in de Happietaria in Studentencomplex Plexus aan de Kaiserstraat. Nog tot en met 15 maart kan daar worden gegeten voor het goede doel. De Happietaria is een initiatief van de vier Leidse christelijke studentenverenigingen, namelijk: NSL, Panoplia, Ichthus en Gomarus. Met het project in Leiden willen ze geld inzamelen voor hulp aan voormalig kindsoldaten in Oeganda.

Al ruim 30 jaar wordt Noord-Oeganda onveilig gemaakt door burgeroorlogen. Vrede kennen de kinderen er niet. In 1986 kwam de regering van president Yomeri Museveni met geweld aan de macht en verdrong de regering van generaal Tito Okello naar het noorden van Oeganda en Sudan. De rebellen gingen zich organiseren en zorgden voor onveilige toestanden in het land. De meest beruchte rebellen vechten onder leiding van generaal Joseph Kony van ’the Lords Resistance Army’. Deze generaal gelooft dat hij door God gestuurd is om het land op basis van de tien geboden te regeren.

“Was het maar zo dat hij deze tien geboden nastreefde. Niets is minder waar. Zij zijn diegenen die verantwoordelijk zijn voor het overvallen van dorpen, burgers en scholen. Deze overvallen gingen gepaard met de ontvoering van meer dan 16.000 kinderen, die vervolgens onder dwang in het leger moesten meevechten en aangezet werden tot moorden”.

Door de ontvoeringen zijn er in het noorden minstens 550.000 mensen op de vlucht geslagen. Ondanks het feit dat het heel risicovol is om te proberen te ontsnappen, lukt het sommige kinderen het rebellenleger te ontvluchten. In Gulu, in Noord-Oeganda, zijn er twee opvangcentra voor deze voormalig kindsoldaten. In één van deze centra vangt World Vision, waar dit project vanuit gaat, deze getraumatiseerde kinderen (of inmiddels volwassenen) op met behulp van psychologische hulpverleningsactiviteiten en door naar de verhalen te luisteren.

De Happietaria probeert zoveel mogelijk geld op te halen, zodat er zoveel mogelijk voormalig kindsoldaten geholpen kunnen worden en er des te meer gewerkt kan worden aan het voorkomen van het gebruik van kindsoldaten in de toekomst.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×