De wensmuur tegen racisme is dinsdagmiddag beklad met racistische leuzen (Foto: Chris de Waard).

Racistische leuzen op Wensmuur

Eén dag na plaatsing is er van de ‘Wensmuur tegen Racisme’ weinig meer over. Maandag werd de muur op het Stadhuisplein ingebruikgenomen bij de start van de Antiracismeweek. Burgemeester Lemstra plaatste als eerste een tekst. Dinsdagmiddag is de wensmuur door onbekenden herschapen in een mix van voetbalkreten en racistische leuzen. Teksten als ‘Hamas, joden aan het gas’ en ‘Alle christenen zijn varkens’ voeren nu de boventoon.

De initiatiefnemers van de wensmuur beraden zich nog op te nemen stappen. Jacqueline Schoonwater hoopt dat vooral de positieve teksten veel aandacht krijgen. De bekladding vindt ze vervelend, “maar”, zo relativeert ze: “een huilend kind moet je soms gewoon even laten huilen, dan stopt het vanzelf.” Met de werkgroep gaat ze in elk geval snel om de tafel om te bespreken of ze het bord laten zoals het er nu bijstaat of dat het wordt overgeschilderd, zodat er opnieuw begonnen kan worden.

Anton Dronkers (Leiden, stad van vluchtelingen) noemt e bekladding ‘diep triest’. “Kennelijk is dit iets dat bij racisme hoort. Verborgen gevoelens komen boven, dat maakt de zaak wel helder.” Dronkers constateert dat aandacht voor racisme ook in onze stad hard nodig is. “Kennelijk roept het iets op dat diep zit, of misschien nieteens zo diep.”

Persvoorlichter Fons Delemarre van de gemeente Leiden staat niet erg te kijken van de bekladding: “Daar kon je bijna op wachten. Hopenlijk komt er nu meer discussie.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×