Swaziland centraal bij wereldwinkel

De Wereldwinkel Leiden heeft in het kader van de landelijke campagne ‘Zij maakt ‘t’ aandacht voor chutneys uit Swaziland. In deze campagne staan ondernemende vrouwen centraal. Daarnaast zal er begin april een groot assortiment serviezen uit Thailand en Ecuador arriveren.

Ze staan op tafel bij fijnproevers in Europa, Japan en Australië: de chutneys, jams, marmelades, tapenades en sauzen van Eswatini Swazi Kitchen in het Afrikaanse Swaziland. Een bedrijf dat gerund wordt door vrouwen. Tien jaar geleden begonnen ze met het maken van jams, chutneys en sauzen van de groentes en het fruit uit Swaziland. Ze verdienen hierdoor niet alleen hun eigen inkomen, maar steunen ook de boeren in de omgeving. Een deel van de winst wordt besteed om straatkinderen een schoolopleiding te geven. Veel kinderen brachten het tot metselaar, timmerman, metaalbewerker of volgden zelfs een voortgezette opleiding.

Vanaf het allereerste begin kregen de vrouwen ondersteuning van Fair Trade Assistance uit Nederland. Ze stonden er op dat het productieproces moest voldoen aan internationale kwaliteitseisen. Dat was een hele klus, maar daardoor kunnen de vrouwen de producten nu exporteren. Ze mikken niet op grote supermarkten maar op kleine afnemers in een beperkt aantal landen.

Daarnaast besteedt de Wereldwinkel deze maand aandacht aan serviezen, zoals het Fiësta servies uit Ecuador. Het bijzondere reliëf op de bekers, koppen en schotels ontstaat doordat eerst met een vet krijt (wasco) om de decoraties heen een grove potloodachtige lijn getekend wordt. Daarna pas worden de producten geglazuurd. Het glazuur hecht niet bij die aangebrachte lijnen, zodat deze wat dieper blijven liggen. Het serviesgoed kan in de magnetron en de vaatwasmachine. Ook zijn er (koffie)bekers veelal voorzien van symbolen uit de koffielanden zoals de typische Mexicaanse vogel dat staat voor vruchtbaarheid, figuren die verwijzen naar de Maya-kalenders waarin alle tijden, dagen en klimaatsinvloeden zijn vastgelegd enz.

De Wereldwinkel is gevestigd aan de Burgsteeg 12, en is geopend van maandag van 13.00 tot 18.00 uur, op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, op koopavond en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×