Paasmarkt in Leidse Waag moet 25.000 euro opbrengen

De Rotaryclubs van Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp willen met een bruisende Paasmarkt in de Leidse Waag op zaterdag 12 april 2003 een bedrag van 25.000 euro bijeen brengen. Dit bedrag is bestemd voor de internationale strijd tegen polio, ook wel bekend als kinderverlamming. De Paasmarkt in de Waag aan de Aalmarkt is open van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is vrij en iedereen is welkom. Tijdens de Paasmarkt is er van alles te koop: van hartige en zoete taarten en wijn tot goede, gedragen merkkleding, sieraden, horloges, CD’s en boeken, klein antiek en tal van gebruiksartikelen. De topstukken worden in de loop van de dag geveild door de Leidse veilingmeester Berthyl den Heeten van veilinghuis Onder de Boompjes.

Polio is een besmettelijke ziekte die tot voor kort per jaar honderdduizenden slachtoffers maakte. De besmetting kan alleen door de mens worden overgebracht. Als alle mensen zijn ingeënt is de ziekte uitgeroeid. Op dezelfde wijze is de pokkenziekte uit de wereld verdwenen. Rotary International, de internationale organisatie van Rotaryclubs, ondersteunt al sinds 1985 de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in de strijd tegen polio. Dankzij alle inspanningen is polio inmiddels voor 99 % uitgeroeid, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst.

Voor het uitroeien van de laatste poliogevallen, veelal in moeilijk toegankelijke landen waar kinderen letterlijk moeten worden opgezocht, en voor de opzet van een wereldwijd controlesysteem, is nog veel geld nodig. Volgens de WHO gaat het om zo’n één miljard dollar tussen 2002 en 2005. Daarvan is inmiddels 725 miljoen dollar ontvangen of toegezegd. De doelstelling van Rotary International is wereldwijd 80 miljoen dollar bijeen te brengen. Andere organisaties vullen dat bedrag aan tot de resterende 275 miljoen dollar. De Nederlandse Rotaryclubs hebben 2 miljoen euro toegezegd.

Campagne ‘Polio de wereld uit’

Met tal van internationale acties in het kader van de campagne ‘Polio de wereld uit’ kon al meer dan 460 miljoen dollar worden uitgekeerd. In minder dan 15 jaar tijd daalde het aantal poliogevallen van 350.000 (1988) naar minder dan 500 (2001). Zo ondersteunde Rotary de opbouw en uitrusting van speciale laboratoria waar het poliovirus kan worden ontdekt. Nederlandse Rotaryleden schonken bijvoorbeeld de daarvoor benodigde uitrusting aan drie laboratoria in Indonesië.

Ook bij nationale overheden, fondsen en bedrijven wisten Rotaryleden financiële steun te verwerven voor het anti-polioprogramma van de WHO. Van de Nederlandse overheid bijvoorbeeld, kregen zij 110 miljoen dollar.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×