Burgemeester Lemstra en de Japanse ambasadeur in Nederland, dhr. H. Koike woonde de officiele start van de renovatie donderdag bij (foto's: Bram Pater).

Renovatie Sieboldhuis van start

donderdagmiddag is de restauratie van het Sieboldhuis aan het Rapenburg feestelijk van start gegaan met het aanslaan van een vat Sake door de Ambassadeur van Japan, de heer H. Koike en burgemeester Lemstra. De restauratie van het monumentale zal ongeveer 18 maanden duren. De kosten bedragen zo’n 3,5 miljoen euro.

Dat geld is bijeengebracht door de Nederlandse en Japanse overheid en de gemeente Leiden. Het Sieboldhuis wordt gerestaureerd en geheel geklimatiseerd en voorzien van een lift en een tweede trappenhuis. Na de renovatie wordt Het SieboldHuis het ‘collectie-filiaal’ voor de belangrijke Nederlandse Siebold-collectie die is ondergebracht in Leiden bij het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Universiteit Leiden.

Met de opening van het huis in 2004 krijgt een opmerkelijke verzamelaar en arts, Dr. Philipp Franz von Siebold (1796-1866) een eigen plaats in Leiden, de stad waar hij een wereldbefaamde erfenis achterliet. Mede dankzij de inspanningen van Siebold is Nederland niet zo maar een voorbeeld uit een lange reeks van westerse handelspartners van Japan. Niet alleen omdat ons land ruim twee eeuwen lang een poort naar het westen vormde, maar ook omdat een belangrijk deel van het Japanse cultureel erfgoed door zijn inzet in Leidse musea wordt bewaard.

Met een vaste tentoonstelling, ingericht door Opera ontwerpers en een programma van wissel-tentoonstellingen en publieksactiviteiten wordt het SieboldHuis hét Japan centrum van Nederland. Het SieboldHuis is opgericht door de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en NNM Naturalis met de steun van de Nederlandse en Japanse overheid.

Tijdens de renovatie is het SieboldHuis via internet bereikbaar voor vragen en informatie over Japan: //www.sieboldhuis.org/. De website is Nederlands-, Engels- en Japanstalig.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×