Centrummanager Robert Strijk.

Oprichting Winkeliersvereniging in centrum

Deze week is de vierde winkelstraatvereniging in het centrum van Leiden opgericht. Naast de verenigingen in de Haarlemmerstraat, Breestraat en Doezastraat heeft nu ook de detailhandel in het gebied rondom het Stadhuis zich verenigd. Centrummanager Robert Strijk is blij met de oprichting: “De leden van de vereniging zijn gevestigd in het gebied “Botermarkt – Nieuwe Rijn – Gangetje – Hogewoerd – Koornbrugsteeg – Burgsteeg en Nieuwstraat”. In dit gebied bevinden zich meer dan 130 winkels die voornamelijk in handen zijn van zelfstandige ondernemers”. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Haarlemmerstraat waar veel grootwinkelbedrijfven hun filialen hebben. Het enthousiasme van de winkeliers over ‘hun’ winkelgebied is dan ook groot.

“Het centrum rondom het Stadhuisplein kende de afgelopen vijf jaar een zeer positieve ontwikkeling. Veel leuke en aparte speciaalzaken, de terrasboten in de zomer, de nieuwe bestrating en het straatmeubilair, het autovrij maken van de Botermarkt en Nieuwe Rijn en de aanzuigende werking van de markt op het winkelend en recreërend publiek heeft ervoor gezorgd dat er feitelijk geen leegstand meer voorkomt in deze winkelstraten,” zo vertelt een entousiaste Strijk. “Het gebied heeft zich daarmee in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bruisend en aantrekkelijk deel van de binnenstad”.

Op initiatief van de Centrummanager werden alle winkeliers uitgenodigd voor een ledenbijeenkomst en oprichtingsvergadering. Uit hun midden hebben zij een dagelijks bestuur gekozen van acht mensen, die met hun winkels verspreid gelegen zijn over het winkelgebied van de vereniging. Voorzitter is Jaap van Naerssen van de fopwinkel Paddenburg. Dit moet zorgdragen voor een snelle en makkelijke communicatie met hun collega winkeliers. Minimaal eens per kwartaal houdt de winkeliersvereniging een algemene ledenvergadering. Het bestuur zal indien nodig vaker bij elkaar komen en de spreekbuis zijn van de vereniging richting politiek en pers.

De winkeliersvereniging stelt zich ten doel actief mee te denken over zaken die spelen in de Leidse binnenstad. Daartoe zal zij samen met de andere winkelstraatverenigingen en onder coördinatie van het Centrummanagement Leiden relaties gaan aanknopen met de politie, de Gemeente Leiden, de ambulante handel, de wijkverengingen en tal van maatschappelijke organisaties. Daarnaast zal zij zich richten op het aantrekkelijker maken van het winkelgebied via gezamenlijke acties en zaken als feestverlichting.

De leden zijn nog op zoek naar een pakkende naam voor hun winkelgebied vereniging. De centraal gelegen Korenbeurs of juist de zeer beeldbepalende Nieuwe Rijn lijken kanshebbers voor de naam. Bij de eerstvolgende ledenvergadering zal de definitieve naam bekend worden gemaakt.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×