Hillebrand overleeft Aalmarkt-debat

PvdA-wethouder Ron Hillebrand hoeft niet af te treden. In het speciale debat dat het CDA met Hillebrand had aangevraagd tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, voelde raadslid Jan-Jaap de Haan de wethouder stevig aan de tand over alle onduidelijkheden rond de Aalmarktplannen. Vooral het feit dat Hillebrand de gemeenteraad ‘onduidelijk, onvolledig en verkeerd’ had ge├»nformeerd, lag zwaar bij de Christendemocraten. “Als de antwoorden van de wethouder niet bevredigend zijn, komen we met een motie”, zo kondigde De Haan bij aanvang van het debat dreigend aan.

Een meerderheid van de raad bleek het volstrekt oneens met het CDA en vond dat Hillebrand de raad wel degelijk steeds goed op de hoogte had gehouden. Het was juist het CDA dat verantwoordelijk was voor de onduidelijkheden, zo vond Marije van den Berg (PvdA). Ook GroenLinks en D66 herkenden zich niet in de CDA-kritiek. “Het leek eerst een geweldig schandaal, maar er is niets van over,” vond Paul van Meenen, de fractievoorzitter van D66. “Het is een ballon die leeggelopen is”, zo viel Gerard van Hees (GroenLinks) hem bij. Ook de VVD had geen goed woord over voor de in hun ogen onterechte kritiek van het CDA: “De informatie van het college was duidelijk”. Filip van As (ChristenUnie) vond het heel jammer dat door alle commotie het draagvlak voor de Aalmarktplannen ondanks alle goede bedoelingen juist kleiner was geworden. Ook hij vond dat Hillebrand wel degelijk steeds met voldoende informatie was gekomen.

Daan Sloos (Leefbaar Leiden) vond wel dat het CDA een punt had. “Een groot deel van de Leidse bevolking heeft het vertrouwen in Hillebrand opgezegd, en wij ook!” Op de vraag van GroenLinks en de VVD welke conclusie Sloos aan die zware woorden wilde verbinden (in politiek jargon staat het vertrouwen in iemand opzeggen gelijk aan iemand wegsturen), kwam Sloos niet verder dan een “Hij bekijkt het verder maar”.

Een door het CDA ingediende Motie van Treurnis kreeg alleen de steun van de oppositiepartijen CDA, SP en LWG / De Groenen. De fractie van Leefbaar Leiden was verdeeld. Raadslid Van Schoonderwoerd den Bezemer vond als enige van de Leefbaren dat Hillebrand niks te verwijten viel en stemde tegen de motie.

Leiden Aalmarktproject


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×