IJsbaan net niet van de baan

Het spande erom tijdens de vergadering van de Leidse gemeenteraad. Bijna was de IJsbaan op de Beestenmarkt, die PvdA-wethouder Ron Hillebrand de stad al had beloofd, er niet gekomen. Vrijwel unaniem was de raad zeer kritisch over het voorstel van Hillebrand om ‘de stad een ijsbaan cadeau te doen’. Alleen Hillebrand’s eigen partij, de PvdA, was meteen al voor. Hoewel alle raadsleden graag wilden dat de ijsbaan er kwam, had men grote moeite met de financiering ervan. Het college wil de schaatsbaan betalen uit een potje van de Stadsvernieuwingsdienst. Het gaat om 45.000 euro. De raad wil in overgrote meerderheid dat de profiterende ondernemers meebetalen. Een compromisvoorstel van GroenLinks bracht de partijen uiteindelijk bij elkaar.

GroenLinks diende in eerste instantie een motie in die uitging van co-financiering. Daarbij zou de gemeente geen 45.000, maar slechts 15.000 euro bijdragen aan de ijsbaan. Wethouder Hillebrand reageerde daarop met de mededeling dat de raad dan net zo goed gewoon tegen de komst van de ijsbaan kon stemmen. “De baan moet uiterlijk volgende week worden besteld, anders komt ‘ie er dit jaar niet meer. Die termijn is te kort om via de binnenstadondernemers de resterende 30.000 euro binnen te halen”.

Daarop paste fractievoorzitter Gerard van Hees het voorstel van zijn fractie, waarvoor een ruime meerderheid leek te zijn, aan. Hij wilde het niet doorgaan van de ijsbaan duidelijk niet op zijn geweten hebben. In het gewijzigde voorstel van GroenLinks betaalt de gemeente 15.000 euro aan de ijsbaan mee en staat Leiden voor de overige 30.000 euro garant. Daarmee konden zowel de rest van de raad, als het college prima leven.

De ijsbaan wordt dus komende week besteld en ligt de hele maand december op de Beestenmarkt. De inkomsten worden gebruikt om de baan volgend jaar weer in te huren.

Leiden IJsbaan Nieuwe Rijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×