42 ontslagen bij RTV West; provincie schiet geld voor

Bij RTV West verliezen 42 werknemers hun baan, als gevolg van de grote financiële problemen waar de omroep in verkeert. Voor 24 werknemers is ontslag aangevraagd bij het Centrum voor Werk en Inkomen. Daarnaast worden 15 tijdelijke arbeidscontracten niet verlengd en vloeien er drie werknemers af door natuurlijk verloop. Dat maakte RTV West maandagavond bekend. Inmiddels heeft de provincie Zuid-Holland de omroep een voorschot van 3,2 miljoen euro op de subsidie voor 2004 gegeven, om de omroep te redden van een faillissement. Het voorschot is 40 procent van de totale subsidie die voor volgend jaar is gereserveerd.

West heeft een saneringsplan opgesteld, waardoor met ingang van 2004 structureel 2,2 miljoen euro wordt bezuinigd. De vakbonden NVJ en FNV Kiem eisen dat er een sociaal plan komt, maar de directie van RTV West zegt dat de eigen middelen te klein zijn om zo’n plan te financieren. Het is onduidelijk of de omroep een deel van het voorschot gaat gebruiken voor een sociaal plan, of dat de omroep om extra geld bij de provincie zal vragen.

Er werken nu in totaal zo’n 170 mensen bij RTV West. De ontslagen worden gespreid over alle afdelingen.

Woordvoerder Bruning van Journalistenvakbond NVJ zegt geschrokken te zijn door de omvang van de ontslagen. “Het personeel wordt nu slachtoffer van het financiële wanbeleid dat in het verleden is gevoerd. We gaan een zwaar pleidooi bij de provincie houden voor financiële steun.”

Momenteel onderzoekt een onafhankelijk bureau hoe de financiële problemen van RTV West zo uit de hand hebben kunnen lopen. Het bureau kijkt ook naar de financiële problemen bij RTV Rijnmond, de andere regionale omroep in Zuid-Holland. Ook bij de in Rotterdam gevestigde omroep lijken gedwongen ontslagen onvermijdelijk.

De huidige programmering van RTV West loopt geen gevaar door het bezuinigingsplan. Radio West begon afgelopen maandag met een nieuwe programmering. Sinds 1 april was het radiostation van RTV West overdag een volledigenieuwszender, zonder muziek. Als gevolg van de nieuwe formule is het aantal luisteraars en de hoogte van de reclame-inkomsten gekelderd. Het marktaandeel lag vóór 1 april nog op 8,6 procent; begin september was dat aandeel bijna gehalveerd.

Bruning vindt het opmerkelijk dat de directie van RTV West met een saneringsplan komt, terwijl er nog een onafhankelijk onderzoek loopt. “Kennelijk was de nood erg hoog en moest er heel snel iets gebeuren”. Dewoordvoerder van de NVJ vindt dat het bestuur van RTV West zijn langste tijd heeft gehad. “Zij hebben het allemaal laten gebeuren en moeten nu hun verantwoordelijkheid maar eens nemen.”, aldus Bruning. De ondernemingsraad van de omroep heeft inmiddels geschokt gereageerd. De directie en het bestuur van RTV West heeft vooralsnog geen nader commentaar geven.

Geen categorie RTV West


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×