D66 wil verkiezingen Aalmarkt

D66 zal dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering ervoor pleiten om de Leidenaren zelf te laten kiezen hoe de vernieuwde Aalmarkt ontworpen moet worden. In het voorstel dat de partij zal doen, wordt een aantal architecten gevraagd om een financieel uitvoerbaar ontwerp te maken voor de Aalmarkt. De partij vindt dat de mening van de raadsleden op het gebied van het uiterlijk van de nieuwe Aalmarkt niet kundiger is dan die van de Leidse burger.

De architecten moeten hun plannen visualiseren met behulp van een maquette. Deze maquettes zullen, volgens het D66-voorstel, gedurende een aantal weken te zien zijn in bijvoorbeeld de Waag en het RAP (Rijnlands Architectuur Platform; Leidse, culturele instelling, die aandacht schenkt aan architectuur), waarna de burgers van Leiden hun stem kunnen uitbrengen op één van de ontwerpen. Het College van B&W zal dan uiteindelijk de opdracht verstrekken aan de architect die de meeste stemmen heeft gekregen. Zijn of haar ontwerp moet dan integraal worden uitgevoerd.

“Een aantal jaren geleden is in Groningen met succes ook een dergelijke verkiezing gehouden, tijdens de discussie over het Waagstraatproject”, vertelt raadslid Sabine Verschoor van D66. “Het College heeft toen gemeld welk ontwerp haar voorkeur had, maar heeft aangegeven dat ze zich bij de meerderheid zou neerleggen. Uiteindelijk is een ander ontwerp gekozen. De Waagstraat was ‘van iedereen’ en iedereen zag dat als een groot succes. Ik hoop daarom van harte dat dit voorstel het debat over architectuur en stedenbouw in Leiden zal aanwakkeren”.

Advertentie

Leiden Aalmarktproject


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×