Medewerkers van Wireless Leiden gaven dinsdagmorgen uitleg over het draadloze netwerk tijdens een bijeenkomst in de Hooglandse Kerk. (Foto: Chris de Waard).

Draadloos internet nu voor heel Leiden beschikbaar

Na maanden van proefdraaien is het Leidse WiFi-netwerk, dat gratis draadloos internet mogelijk maakt, dinsdag officieel de lucht ingegaan. Volgens de Stichting Wireless Leiden, de beheerder, is de capaciteit van het netwerk voldoende om enkele duizenden gebruikers gratis van een snelle internetverbinding te voorzien.

In het Leidse netwerk, dat nu al honderden gebruikers telt, komt de verbinding tussen computers via radiogolven tot stand. Deze draadloze techniek staat beter bekend als WiFi (Wireless Fidelity). Hiermee kunnen gebruikers onder meer snel grote hoeveelheden informatie, zoals foto’s en muziekbestanden, binnenhalen en verzenden. Ze kunnen de verbinding ook gebruiken voor internet, e-mail, computerspelletjes en telefonie. Voor toegang tot het netwerk hebben gebruikers een computer met WiFi-kaartje, een antenne en bekabeling nodig. Door het geëxperimenteer in Leiden komt binnenkort een kastje (‘Wandy’) op de markt met daarin de antenne en ontvangstelektronica. ,,Het kastje is via een kabel op de computer aan te sluiten, waardoor de installatie een stuk simpeler wordt”, zei een woordvoerder van Wireless Leiden dinsdag.

Afhankelijk van de verblijfplaats van de gebruikers is de WiFi-verbinding net zo snel als of veel sneller dan ADSL- of kabelinternet. ,,Drukte op het netwerk of een hoog gebouw in de buurt kan de snelheid verminderen, maar het blijft snel”, stelde de zegsman. Volgens hem is bijna overal in Leiden ontvangst mogelijk. Inmiddels is het netwerk ook vertakt naar omliggende gemeenten als Jacobswoude, Katwijk aan Zee en Leiderdorp.

Wireless Leiden bestaat uit vrijwilligers die zonder winstdoel zoveel mogelijk mensen aan een internettoegang willen helpen. ,,Naast de gebruikers die al actief zijn, hebben zich nog eens ruim duizend belangstellenden gemeld”, zei de woordvoerder. Volgens hem kijken de vrijwilligers uit naar het moment dat al die mensen het netwerk gebruiken. ,,Het blijft toch de vraag wat er gebeurt als zoveel mensen tegelijk bezig zijn.”

De WiFi-techniek duikt in Nederland steeds vaker op. In steden als Amsterdam, maar ook in congrescentra en hotels, verschijnen basisstations (‘hotspots’). In de omgeving van zo’n basisstation kunnen passanten via hun draagbare computer bijvoorbeeld e-mailen en internetten. Het kenmerk van die basisstations is dat ze meestal niet met elkaar verbonden zijn. De knooppunten binnen het Leidse WiFi-netwerk staan daarentegen wel met elkaar in contact. Het netwerk draait op diverse toegangspoorten tot internet in de vorm van snelle ADSL-verbindingen, die bedrijven en particulieren beschikbaar hebben gesteld.

Omdat WiFi een open netwerk is, rijzen er regelmatig vragen over de veiligheid van het systeem. Volgens de woordvoerder heeft Wireless Leiden er alles aan gedaan om misbruik te voorkomen. Zo is er een filter op de toegangspoorten gezet om het verzenden van ongevraagde berichten via dee-mail (spam) te voorkomen. Het Leidse netwerk verbindt ook een aantal scholen met elkaar. ,,Daar wordt de informatie standaard gecodeerd bij de verzender en gedecodeerd bij de ontvanger. Andere gebruikers kunnen hetzelfde doen.”

Leiden wirelessleiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×