Leidse scholen draadloos verbonden

Wireless Leiden heeft donderdag een proef gedaan, waarbij de computernetwerken van tweescholen draadloos met elkaar werden verbonden. De twee locaties van de Lucas van Leyden basisschool, die bijna een kilometer uit elkaar liggen, zijn beide aangesloten op het draadlozenetwerk van Wireless Leiden. Er is een zogenaamd ‘virtueel privĂ© netwerk’ (VPN) opgezet waardoor op een veilige manier gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Het is nu onder andere mogelijk om een gemeenschappelijk leerlingenadministratiesysteem te gebruiken dat op beide locaties geraadpleegd en onderhouden kan worden. De toegang tot het netwerk en de verbinding is beveiligd door encryptie en firewalls. De proef is opgezet door De Digitale Sleutel (DDS), de ICT-serviceorganisatie voor de scholen in Leiden e.o., samen met de Stichting Wireless Leiden en het R@STO.

“Het is een groot probleem voor veel scholen dat ze verspreid over de stad zitten. Hoe kun je die computernetwerken tegen redelijke kosten aan elkaar koppelen? Vaste lijnen zijn niet te betalen, draadloos is stukken goedkoper en ook veel sneller op te zetten,” zegt John Kranenburg, van DDS. “Maar zonder de kennis, de inzet en het netwerk van Wireless Leiden hadden we dit nietvoor elkaar gekregen”.

Door gebruik te maken van dit open netwerk zijn niet alleen de twee locaties met elkaar verbonden maar kunnen in de toekomst ook verbindingen gemaakt worden met bijvoorbeeld andere scholen, bibliotheken, docenten, ouders en leerlingen thuis. Mits die natuurlijk ook aangesloten zijn. Daarvoor is een vervolgplan opgesteld waar het komende jaar aan gewerkt gaat worden.

Leiden wirelessleiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×