Presentatie van Wireless Leiden in de X

Wireless Leiden houdt aanstaande zondag een open bijeenkomst in Cultureel Centrum de X aan de Apothekersdijk 33a. Er is een praatje over de stand van zaken van het draadloze netwerk voor Leiden en omgeving. Verder zal Tijmen Moerland van de Universiteit Leiden een presentatie verzorgen over het nieuwe, geavanceerde netwerk-managementsysteem.

Zoals gebruikelijk is er veel ruimte voor vragen en netwerken met de vrijwilligers van Wireless Leiden. De middag begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Tijmen Moerland heeft vanuit het LIACS (Leiden Institute of Advanced Computer Science) gewerkt aan een project voor een nieuw netwerk-managementsysteem, speciaal ontworpen voor draadloze netwerken en getest op het netwerk van Wireless Leiden. Het betekent een belangrijke stap vooruit voor het beheren van het netwerk, wat de kwaliteit en betrouwbaarheid sterk zal verbeteren. Het is de eerste keer dat een dergelijk geavanceerd systeem is getest binnen een grootschaligdraadloos netwerk.

Voor vaste computernetwerken zijn systemen beschikbaar die informatie verzamelen over het functioneren. Voor draadloze netwerken komen er een aantal parameters bij zoals de kwaliteit van de draadloze verbindingen (signaalsterkte, ruisniveau). Bovendien is het mogelijk zelfdenkendeinformatiepakketjes het netwerk in te sturen om benodigde informatie te verzamelen en te controleren of het netwerk naar behoren functioneert. Deze pakketjes zijn in staat hun eigen route te bepalen, waardoor ze ook bij problemen zoals een slechte verbinding hun taak kunnen blijven vervullen. Het is nu zelfs mogelijk pakketten te ontwerpen die eenvoudige problemen zelf verhelpen, of malafide gebruik kunnen signaleren.

Binnen de Stichting Wireless Leiden werkt een groep vrijwilligers aan het opzetten van een eigen, open, gratis en snel draadloos computernetwerk voor Leiden en omgeving. Op dit moment is al ongeveer driekwart van de stad bedekt en de verwachting is, dat de basis-struktuur eind dit jaar klaar zal zijn. Er zijn al enkele honderden Leidenaren die regelmatig gebruik maken van het netwerk en dit aantal groeit snel. Wireless Leiden kreeg begin dit jaar de Vosko-prijsvoor baanbrekende activiteiten op het gebied van computernetwerken.

Leiden wirelessleiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×