Demonstratie tegen preventief fouilleren

Vanavond zullen vertegenwoordigers van Eurodusnie, De Fabel van de illegaal, de Anti Fascistische Actie (AFA) afdeling Leiden en Stichting Marokkaanse Uni – El Moultaka protesteren tegen de eerste preventieve fouilleeractie van de Leidse politie in het gebied op en rond de Nieuwe Beestenmarkt. “Wij zijn van mening dat het zonder enige aanleiding verplicht (fysiek) onderzoeken van mensen in de openbare ruimte ontoelaatbaar is,” aldus de tegenstanders van de nieuwe bevoegdheid voor de Leidse politie. De demontranten roepen sympathisanten op om vanaf 20.00 uur te verzamelen bij Vrijplaats Koppenhinksteeg om posters en borden te maken.

“Preventief fouilleren is allereerst een grove aantasting van de persoonlijke integriteit, waarmee een grondrecht wordt geschonden. Bovendien leidt preventief fouilleren, zo leert de ervaring in het buitenland (België en Frankrijk), veelal tot discriminatoir politieoptreden,” zo schrijft Eurodusnie op haar website. “De politie zal namelijk in de praktijk, en zeker buiten het zicht van journalisten, een selectie maken van de mensen die ze preventief gaan fouilleren. Wij voorspellen – gezien het heersende rechtse politiek-maatschappelijke klimaat in Nederland – dat migranten al snel het slachtoffer zullen worden van preventief fouilleren. Ook andere mensen die qua uiterlijk afwijken van het gemiddelde, zoals daklozen en drugsverslaafden, zullen al snel te maken krijgen met de fouilleerpraktijken”.

Advertentie

Leiden preventief fouilleren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×