Een nauwelijks zichtbaar antennetje op het dak van de bibliobus zorgt voor de draadloze verbinding met het netwerkknooppunt op de toren van de Hooglandse Kerk. In de bus zit een slim kastje, de AnyWi, dat automatisch de beste beschikbare verbinding kiest en ook de toepassingen aanpast aan de beschikbare bandbreedte. (Foto: PR).

Bibliotheek Leiden neemt Wireless bibliobus in gebruik

De Openbare Bibliotheek Leiden heeft vrijdag de eerste draadloos verbonden bibliotheekbus in gebruik genomen. De Stichting Wireless Leiden heeft de bus voorzien van een nieuw, slim kastje, de AnyWi, waarmee zowel verbinding gemaakt kan worden via het WiFi-netwerk van Wireless Leiden als met het GPRS-netwerk van KPN Mobile, die laatstgenoemde verbinding tijdens het experiment sponsort. Een WiFi verbinding is honderd keer zo snel en gratis, maar niet overal beschikbaar. Op die plaatsen kan voor een aantal toepassingen teruggevallen worden op GPRS. “Dankzij Wireless Leiden is onze bibliobus nu een echte bibliotheek op wielen!”, zegt directeur Peter Duijvestein van de Openbare Bibliotheek Leiden. “We kunnen nu alle informatiediensten die in de centrale bibliotheek beschikbaar zijn, ook in de bus aanbieden.”

De AnyWi is een prototype. Het kastje zal ook gebruikt worden om de bibliobussen in Noord- en Zuid-Holland een draadloze verbinding te geven. Deze bussen bedienen de kleinere plaatsen waar veelal nog geen WiFi-verbinding mogelijk is en daar is GPRS en straks mogelijk UMTS, een alternatief.

Behalve de draadloze bus werd vandaag ook het draadloze netwerk in de bibliotheek en de eerste draadloze verbinding met een dependance in Zorghuis Rijn en Vliet in gebruik genomen. Dit is de eerste stap in het plan om een tiental locaties van de Openbare Bibliotheek Leiden op het netwerk van Wireless Leiden aan te sluiten en met elkaar te verbinden via beveiligde verbindingen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×